Gå til hovedindholdet

Genbrug af madrester

Allerede i planlægningsfasen kan du overveje, hvordan du udnytter dine madrester i stedet for at smide dem ud. Resterne kan fx anvendes i nye retter eller fryses til senere brug. Det er godt for både miljøet og din pengepung – og letter samtidig madlavningen en anden dag.

Husk at holde de grundlæggende hygiejniske regler når du bruger madrester i køkkenet. God køkkenhygieje er vigtig for at sikre, at ingen i familien bliver syge a maden. Du kan selv gøre en masse for at undgå sygdomme ved fx at vaske hænder før madlavning, at bruge forskellige spækbrætter til kød og grønsager og at køle maden hurtigt ned, hvis den skal gemmes. Skal du genopvarme maden, er det vigtigt at opvarme til minimum 75 grader.

Her får du forslag til, hvordan rester af forskellige madvarer kan genbruges og anvendes i en ny variant.

Rester af brød

  • Rugbrød nedfryses og gemmes til øllebrød.
  • Rugbrød kan rives til ymerdrys.
  • Rugbrød kan ristes i ovnen smurt med lidt olie, som stave eller tern og bruges som tilbehør.
  • Hvedebrød i tern kan ristes og bruges som tilbehør, fx croutoner.
  • Hvedebrød kan tørres til raps.

Rester af kogte ris, bulgur, couscous m.m.

  • Kan tilsættes fx farsretter som frikadeller, farsbrød m.m.
  • Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern.
  • Kan bruges som fyld i grønsagssuppe.

Rester af kogte kartofler

  • Mosede i brøddej.
  • Som pålæg på rugbrød.
  • Skåret i tern eller skiver og braset på panden eller i ovnen.
  • Til kartoffelsalat.
  • Skåret i tern som topping på suppe eller blendet med som fyld.
  • Most kartoffel til kartoffelklatkager, kan suppleres med rodfrugter.
  • Til biksemad med masser grønsager i ovnen.
  • Som fyld i æggekage.

Rester af kogte pasta

  • Som fyld i suppe.
  • Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern.
  • Som fyld i pålægssalater, fx karrysalat.

Rester af grød

  • Kan tilsættes brøddej.
  • Risengrød kan anvendes til klatkager.

Rester af tilberedt kød

  • Rest af kødsovs kan kommes på boller til pizzaboller, snegle m.m.
  • Kødsovs kan anvendes til lasagne.
  • Steg, farsmad m.m. kan anvendes som pålæg.
  • Kan anvendes som fyld i gratin, biksemad eller æggekage, fx skinke.

Rester af tilberedt fisk

  • Fiskefrikadeller og fileter kan bruges til pålæg.
  • Til salater eller mousse.
  • Til lasagne.
  • Som fyld i pastasalat fx tun eller laks.

Rester af mejeriprodukter

  • Rester af skæreost kan rives og nedfryses.
  • Rester af skæreost kan kommes på boller sammen med tomat til pizzaboller.
  • Surmælksprodukter kan anvendes i brøddej.
  • Surmælksprodukter i en hjemmelavet koldskål, smoothie – husk at anvende pasteuriseret æg og varmebehandlede frosne bær.

Rester af grønsager

  • Kan hakkes og kommes i fars eller sovs.
  • Stokke fra broccoli eller blomkål kan dampes, blendes og bruges blandet sammen med et magert mejeriprodukt og anvendes som pålæg, sovs eller dressing.
  • Blendes og kommes i farsmad, fx frikadeller, farsbrød, kødboller m.m.
  • Bruges som supplement til pålæg, let kogte grønsager gnaves ved siden af brød.
  • Rå grønsager rives og kommes i brøddejen.
  • Grønsagsmos kommes i brøddej.
  • I grønsagssuppe.
  • Pesto kan anvendes i madbrød.
  • Lav pesto af grøntsagsrester fx krydderurter.
  • Kan anvendes i en lasagne, tomatsovs eller kødsovs.
  • Kan anvendes i gratin eller æggekage.
  • Grønsagssovs fx tomatsovs kan kommes på pizzaboller, snegle m.m.

Rester af frugt

  • Revet frisk frugt kommes i brøddej.
  • Frugtgrød som topping til grød.
  • Frisk frugt skåret i skiver som pålæg.
MENU