Gå til hovedindholdet

Quiz om bakterier i mad

Quiz om bakterier i mad

Her kan du teste din viden om bakterier i maden.

Spørgsmål 1 af 10:

Du får IKKE spredt bakterier fra råt kød til salat og brød, hvis du...

Forkert

Hvis du bruger to forskellige skærebrætter, er det nemmere at sikre sig, at der ikke bliver overført bakterier fra det rå kød til salaten og brødet. Brug ét skærebræt til råt kød og ét til salat og brød. Hvis du ikke har flere, skal du vaske skærebrættet grundigt, før du arbejder med en ny slags madvare.

Rigtigt

Hvis du bruger to forskellige skærebrætter, er det nemmere at sikre sig, at der ikke bliver overført bakterier fra det rå kød til salaten og brødet. Brug ét skærebræt til råt kød og ét til salat og brød. Hvis du ikke har flere, skal du vaske skærebrættet grundigt, før du arbejder med en ny slags madvare.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 2 af 10:

Den rigtige temperatur i køleskabet er?

Forkert

Temperaturen i køleskabet bør højest være 5°C. De fleste bakterier holder nemlig op med at vokse ved 5°C eller derunder. Bakterierne dør dog ikke, bare fordi de holder op med at vokse, de går bare i dvale. I dybfryseren v. -18°C. dør en del bakterier, mens mange dog bare går i dvale.

Rigtigt

Temperaturen i køleskabet bør højst være 5°C. De fleste bakterier holder nemlig op med at vokse ved 5°C eller derunder. Bakterierne dør dog ikke, bare fordi de holder op med at vokse, de går bare i dvale. I dybfryseren v. -18°C. dør en del bakterier, mens mange dog bare går i dvale.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 3 af 10:

Hvad kan én bakterie blive til, hvis maden står på køkkenbordet i seks timer?

Forkert

Bakterier vokser bedst ved temperaturer mellem 5 og 65°C. Når bakterier vokser, deler de sig, så én bakterie bliver til to, to bliver til fire, fire til otte osv. Derfor kan én bakterie blive til 1.000.000 bakterier på bare 6 timer.

Rigtigt

Bakterier vokser bedst ved temperaturer mellem 5 og 65°C. Når bakterier vokser, deler de sig, så én bakterie bliver til to, to bliver til fire, fire til otte osv. Derfor kan én bakterie blive til 1.000.000 bakterier på bare 6 timer.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 4 af 10:

Hvad skal du huske, når du har rørt ved råt kød?

Forkert

For at undgå at sprede bakterier er det vigtigt at vaske hænderne, efter du har rørt ved råt kød. Det samme gælder, når du har været på toilettet, nyst, pudset næse, rørt ved grønsager med jord eller rørt ved dyr.

Rigtigt

For at undgå at sprede bakterier er det vigtigt at vaske hænderne, efter du har rørt ved råt kød. Det samme gælder, når du har været på toilettet, nyst, pudset næse, rørt ved grønsager med jord eller rørt ved dyr.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 5 af 10:

Hvor ofte skal en karklud skiftes?

Forkert

En karklud skal skiftes ofte – mindst en gang om dagen. En karklud giver gode vækstbetingelser for bakterierne; den er næsten altid fugtig og ligger i køkkenet, hvor temperaturen er omkring 20°C., derfor skal den skiftes ofte og vaskes ved mindst 60°C.

Rigtigt

En karklud skal skiftes ofte – mindst en gang om dagen. En karklud giver gode vækstbetingelser for bakterierne; den er næsten altid fugtig og ligger i køkkenet, hvor temperaturen er omkring 20°C., derfor skal den skiftes ofte og vaskes ved mindst 60°C.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 6 af 10:

Hvornår er en kylling gennemstegt?

Forkert

Kødsaften skal være helt klar, og kødet må ikke være rødt indeni, for at kødet er gennemstegt. Man kan prikke i kødet for at få kødsaften frem og skære i det for at se, hvilken farve det har.

Rigtigt

Kødsaften skal være helt klar, og kødet må ikke være rødt indeni, for at kødet er gennemstegt. Man kan prikke i kødet for at få kødsaften frem og skære i det for at se, hvilken farve det har.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 7 af 10:

Hvad bør temperaturen i den varme mad være for at dræbe bakterier?

Forkert

Bakterierne dør ved omkring 75°C. Derfor er det vigtigt at varme maden godt op, før man spiser den. Hvis man genopvarmer mad, er det også vigtigt, at man ikke bare luner den, men sikrer, at den bliver ordentlig varm hele vejen igennem.

Rigtigt

Bakterierne dør ved omkring 75°C. Derfor er det vigtigt at varme maden godt op, før man spiser den. Hvis man genopvarmer mad, er det også vigtigt, at man ikke bare luner den, men sikrer, at den bliver ordentlig varm hele vejen igennem.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 8 af 10:

Hvor mange grupper af bakterier findes i mad?

Forkert

Bakterier findes overalt, og det er ikke alle typer, der er skadelige. Bakterier inddeles i tre grupper: de nyttige (bl.a. i syrnede mælkeprodukter, ost og brød), de fordærvende (ødelægger maden) og sygdomsbakterier (kan ikke ses, men gør os syge fx salmonella).

Rigtigt

Bakterier findes overalt, og det er ikke alle typer, der er skadelige. Bakterier inddeles i tre grupper: de nyttige (bl.a. i syrnede mælkeprodukter, ost og brød), de fordærvende (ødelægger maden) og sygdomsbakterier (kan ikke ses, men gør os syge fx salmonella).

Rigtigt svar:

Spørgsmål 9 af 10:

Hvordan kan man afgøre, om mad er fordærvet?

Forkert

Sidste salgsdato angiver, hvor lang tid maden kan holde sig, men hvis maden ikke opbevares rigtigt, kan den godt blive dårlig, selvom sidst salgsdato ikke er overskredet. Derfor er det vigtigt også at kigge på maden og lugte til den. Fx lugter fordærvet mælk grimt og surt og er fyldt med klumper, mens kød lugter dårligt og kan være slimet.

Rigtigt

Sidste salgsdato angiver, hvor lang tid maden kan holde sig, men hvis maden ikke opbevares rigtigt, kan den godt blive dårlig, selvom sidst salgsdato ikke er overskredet. Derfor er det vigtigt også at kigge på maden og lugte til den. Fx lugter fordærvet mælk grimt og surt og er fyldt med klumper, mens kød lugter dårligt og kan være slimet.

Rigtigt svar:

Spørgsmål 10 af 10:

I hvilke af følgende madvarer bruges der bakterier i produktionen?

Forkert

Nogle mikroorganismer gode og ufarlige. Faktisk er nogle mikroorganismer så nyttige, at man med vilje tilsætter dem til maden. Det er fx i ost, brød og syrnede mælkeprodukter, men også i nogle skinker og pølser samt i vin og øl.

Rigtigt

Nogle mikroroganismer er gode og ufarlige. Faktisk er nogle mikroorganismer så nyttige, at man med vilje tilsætter dem til maden. Det er fx i ost, brød og syrnede mælkeprodukter, men også i nogle skinker og pølser samt i vin og øl.

Rigtigt svar:

Hurra! Du svarede rigtigt på alle spørgsmålene. Prøv om du er lige så god til at svare på spørgsmålene i en af de andre quizzer.

Øv! Du kunne ikke svare rigtigt på alle spørgsmålene. Prøv igen - eller prøv en af de andre quizzer.

Du fik følgende slutresultat:

Rigtige svar: 0 af 0


MENU