Gå til hovedindholdet

Danskerne spiser sundere

Hvis man kigger i maven på en gennemsnitlig dansker, vil man se, at fisk og grønt fylder en større andel af indholdet end tidligere, viser den seneste undersøgelse af danskernes kostvaner fra DTU Fødevareinstituttet.

Vi er blevet bedre til at tage en skål salat eller stege et stykke laks. Det viser rapporten ”Danskernes Kostvaner 2011-13”, hvor DTU har undersøgt næsten 4000 danskeres kostvaner.

Voksne spiser mere fisk – knap 40 gram om dagen – og er derfor kommet meget tættere på anbefalingerne, som lyder på 350 g om ugen.

Desværre spiser vi stadig for meget salt og mættet fedt fra fx mælkeprodukter, kød og kødprodukter samt fuldfed ost. 

Så de nye kostundersøgelser viser altså, at det går godt på nogle punkter, mens det stadig halter på andre.

"Det er naturligvis dejligt at se, at danskerne har taget vores kampagner for flere grøntsager, fuldkorn og fisk til sig og på de punkter er begyndt at spise sundere. Men vi er ikke i mål endnu," siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander.

Data til den nye undersøgelse af danskernes kostvaner er indhentet før offentliggørelsen af de nye officielle kostråd i september 2013. Det er derfor for tidligt at sige, om redigeringen af kostrådene har hjulpet danskerne. 

"Kostvaner er som en supertankers kurs – de er ikke sådan lige at ændre. Men den her undersøgelse viser, at det med tilstrækkeligt hårdt arbejde kan lade sig gøre at påvirke kursen lige så stille. Hvis danskerne synes, det er svært at leve efter alle de officielle kostråd, så synes jeg roligt, at de kan nøjes med at huske det første kostråd: Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv. Og så huske at nyde gode måltider," siger Else Molander.

Kontakt

Kontorchef, Else Molander, Fødevarestyrelsen, tlf.: 7227 6900.

Læs mere på altomkost.dk

Fødevarestyrelsens officielle kostråd

Læs mere på andre sider

Danskernes kostvaner (PDF-fil), 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet 


MENU