Gå til hovedindholdet

Fisk er stadig sundt!

Torsdag 20. februar viste DR2 udsendelsen "Er fisk sundt?", som hævdede, at opdrætsfisk kan være usunde på grund af sundhedsfarlige stoffer. Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller viser imidlertid, at indholdet af tungmetaller og lægemiddelrester ligger langt under de gældende grænseværdier.

En fransk udsendelse på DR2 med titlen ’Er fisk sundt’ har skabt bekymring hos flere forbrugere og medført en række henvendelser til Fødevarestyrelsen.

Udsendelsen, der har skabt bekymringen, hævdede, at opdrætsfisk fra Norge kan være usunde på grund af sundhedsfarlige stoffer. Men Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller viser, at indholdet af dioxin, tungmetaller og lægemiddelrester ligger langt under de gældende grænseværdier.

Dermed giver udsendelsen ikke anledning til at ændre kostrådet om, at forbrugerne med fordel kan spise fisk to gange om ugen som hovedret og gerne flere gange om ugen som pålæg.

Rig på sundt fedt og vitaminer

Fisk indeholder sunde fedtstoffer og er rige på D-vitamin, jod og selen. Men som altid er det vigtigt at spise varieret. Det er derfor også godt at spise forskellige slags fisk – både de fede som laks, sild og makrel, og de magre som rødspætter, sej og torsk.

Det er velkendt, at tungmetaller ophobes gennem fødekæden primært i store fisk som f.eks. tun. Derfor skal særligt følsomme som mindre børn og gravide begrænse indtaget af store rovfisk og store laks fra Østersøen.

Men for alle andre forbrugere er fordelene ved at spise fisk så overbevisende, at der ikke på nogen måder er grundlag for ikke at følge Fødevarestyrelsens officielle kostråd og spise mere fisk.

Kontakt

Else Molander, Kontorchef, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900.


MENU