Gå til hovedindholdet

Mange mænd vil have kød

Det er en dansk tradition, at aftensmaden centrerer sig omkring valget af kød. Men der er mange andre konkurrenter til at skubbe kødet af tronen som kongen af middagstallerknen.

Hvad skal du ha’ til aftensmad?

Som regel når vi fortæller, hvad vi skal have til aftensmad, så nøjes vi med kun at nævne, hvilket kød vi kan forvente på tallerkenen. Vi har allerede afkodet, hvad der følger med af tilbehør: ”Vi skal have frikadeller” – jamen, så ved vi allerede, at der højest sandsynlig følger kartofler, lidt dyppelse og kogte grønsager eller råkost til. Det passer også lige ind i mænds kram, fordi mænd spiser mere kød end kvinder.

Undersøgelser af danskernes kostvaner viser, at tre ud af fire kvinder allerede spiser efter de nye anbefalinger i de officielle kostråd om spise maks. 500 gram tilberedt kød fra bl.a. svin, okse og lam om ugen. Omkring 50 % af mændene følger denne anbefaling, der svarer til ca. to til tre måltider om ugen.

De officielle kostråd opfordrer til nye traditioner ved at lægge større vægt på, at fisk og grove grønsager bør have en større og velsmagende plads i de traditionelle danske ”kød”gryder. Det kan være, at vi kan vende vores fokus til, hvad vi skal spise af grønsager, og betragte kødet som et tilbehør?

Favoritterne går i fisk

”Prøv med fisk” er den seneste af Fiskebranchens kampagner. I mange traditionelle retter kan fisk fint erstatte kødet – ind imellem. Lasagne, frikadeller og burger er gode eksempler på retter, der er smagfulde og lækre, når man erstatter kødet med fisk. Få flere ideer til retter med fisk via www.2gangeomugen.dk.

Kampagnen retter sig også mod kantiner, og giver disse gode ideer til, hvordan fisk kan indgå flere steder i kantiners udbud.
Der er også masser af traditionelle retter, der med velsmagende resultat kan laves med grønsager – altså helt uden kød og fisk –men det snakker vi ikke om nu!

Kontakt

Puk Holm, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, Tlf. 7227 6900.


MENU