Gå til hovedindholdet

Netværk for Skoleboder – Hvorfor?

Bekymrer du dig over skolebørns madvaner? Ønsker du, at din kommune skal have mere fokus på skolemaden? Så kan en netværksgruppe for dine lokale skolebodsmedarbejdere være en start!

Et skolebodsnetværk er en vigtig kilde til inspiration, når det gælder servering af sundere mad i skoleboderne. Her er der ingen løftede pegefingre, men kærlige skulderklap og hyggeligt samvær med kolleger fra andre skoler.

Et eksempel

Snakken over de nybagte frugtboller går heftigt fra den ene side af bordet til den anden. Hvordan er det gået siden sidst? Fik du prøvet den opskrift, jeg sendte til dig, og hvordan tog børnene imod den? Spørgsmålene er mange og interessen for hinandens arbejde er stor.

Cirka tre gange årligt mødes en større gruppe entusiastiske køkkenmedarbejdere fra skoleboder fra Region Sjælland til netværksmøde. De mødes hver gang hos en af deltagerne, og de oplever, hvilke vilkår de andre arbejder under. Køkkenerne er meget forskellige og det samme er forholdene, men drivkraften blandt de fremmødte er stor – de elsker at lave mad til deres elever.

Altomkost rejseholdsmedarbejder Lisa Lindsted hjælper med at arrangere møderne og giver faglig sparring og inspiration. Også hun har bemærket, at deltagerne på møderne er glade for at være med i en netværksgruppe.

”Så føler medarbejderne på de forskellige skoler ikke, at de står alene med det, og det er tydeligt, at de får noget ud af at deltage i møderne,” siger Lisa Lindsted.

Deltagerne i netværksmødet efterlyste inspirationsmateriale til ophæng i skoleboderne. Eksempler på en temaplakat kan ses her.

Skolemadsmappen

I dag er blandt andet Fødevarestyrelsens Skolemadsmappe ”Sund skolemad – med smag, smil og samvær” på dagsordenen. Deltagerne kommer med forslag til forbedringer og fortæller, hvordan de anvender mappen i det daglige.

Skolemadsmappen er et brugbart redskab til indførelse af sundere skolemad. Den er en hjælpende hånd i det daglige og letter fokus på skolebørns sundhed, så de har mulighed for at trives og lære bedre. Netop nu kører Fødevarestyrelsen et tilbud på to skolemadsmapper for én mappes pris.

Hvad kan du gøre?

Kunne du tænke dig at maden bliver lidt sundere på din lokale skole? Så kontakt din kommune og hør om de allerede har et netværk for skoleboder. Hvis ikke, så hør om mulighederne for at skabe et. Din regionale Altomkost rejseholdsmedarbejder hjælper gerne din kommune - gratis!

Skrevet af Cecilie Balle og Sissel Søgaard, praktikanter fra Ankerhus Seminarium.

Kontakt

Tove Vestergaard, cand. pæd. i ernæring, Fødevarestyrelsen. Telefon: 7227 6695.


MENU