Gå til hovedindholdet

Fødevarer får opdaterede mål, vægt og portionsstørrelser

Hvad vejer en tomat? Eller et æg? Det er rart at vide, hvis du laver mad i et storkøkken og fx skal vurdere madens indhold af næringsstoffer. En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet har opdaterede mål og vægt på i alt 850 produkter.

Rapporten ”Typiske vægte for madvarer” fra Scandinavian Journal of Nutrition har siden udgivelsen i 1996 været det primære arbejdsredskab for mange ernærings- og madprofessionelle, der i deres daglige arbejde gør brug af planlægning, ernæringsberegning og anden vurdering af den ernæringsmæssige kvalitet af måltider og kostplaner.

Rapporten er nu revideret og genopstår som et opdateret, overskueligt og ajourført opslagsværk, der angiver standard-portionsstørrelser på de mest typiske og anvendte fødevarer.

Portionsstørrelserne er angivet i styk, skive, dl, spiseskefuld eller teskefuld alt afhængig af relevansen for den enkelte fødevare. I nogle fødevaregrupper er der oplyst tre forskellige størrelser og vægte: lille, mellem og stor, hvor den mellemste vægt anbefales som standard. Dermed kan den være et arbejdsredskab, der kan være med til sikre et gennemarbejdet grundlag for vurdering og valg af portionsstørrelser for planlægning og kostberegning. Det kan give en styrket faglighed.

Fødevarerne er ændret i vægt og nye er kommet til

Der er sket flere ændringer i portionsstørrelserne og der er kommet mange nye fødevarer på markedet, hvilket rapporten også afspejler. Fx indenfor fødevaregruppen ”Grøntsager” har et mellemstort løg fordoblet sin vægt, så det i dag vejer 100 gram mod tidligere 55 gram. Derudover er der kommet nye fødevarer på markedet, fx er ”Kød” suppleret med mange nye udskæringer.

Registrerede portionsstørrelser

Rapporten indeholder derudover en angivelse af portionsstørrelser på ca. 180 fødevarer og retter. Portionsstørrelserne er hentet fra DTU Fødevareinstituttet database over portionsstørrelser for i alt 438 danskere i alderen 4-75 år. De stammer fra DTU Fødevareinstituttet undersøgelser af danskernes kostvaner, hvor portionsstørrelserne angiver den mængde som undersøgelsen viser der bliver spist.

De registrerede portionsstørrelser kan bl.a. benyttes i forbindelse med planlægning af måltider, hvor portionsstørrelsen skal afspejle danskernes faktuelle kostvaner. De kan ikke benyttes i forhold til planlægning af, hvad danskerne tilrådes at spise i henhold til en anbefalet sund kost. Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Ernæring.

Kontakt

Helle Køngerskov, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900.


MENU