Gå til hovedindholdet

Grønsager

Grønsager er sunde – også for spædbørn. Fra 4 til 6-måneders alderen kan spædbørn begynde at få kartoffel- og grønsagsmos, men det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle grønsager er bedre at begynde med end andre.

Kostråd om grønsager til spædbørn

Fra 4 til 6 måneder:

  • Brug kartofler og grønsager med lavt nitratindhold. Vent med spinat, rødbede, fennikel og selleri, som har et højt nitratindhold.
  • Variér grønsagerne.

Fra 6 til 12 måneder:

  • Brug kartofler og alle slags grønsager.
  • Variér grønsagerne.

Nitratrige grønsager bør som tommelfingerregel kun udgøre en tiendedel af mosen eller retten. Hvis nitratrige grønsager som fx rødbeder eller spinat indgår i mosen eller retten i en større mængde, bør den kun serveres for barnet en gang i mellem, fx med ca. 14 dages mellemrum.

Generelt for spædbørn

  • Spis grønsager.
  • Spis varieret.
  • Udelad det grønne drys fra krydderurter og bladgrønsager.
  • Rester på den tallerken, som barnet har spist af, bør smides ud.

Særlige råd om nitratindhold til spædbørn

Det acceptable daglige indtag – også kaldet ADI – for nitrat er fastsat til 3,7 mg pr. kg legemsvægt pr. dag. ADI er et tal for, hvad der er sundhedsmæssigt acceptabelt at indtage hver dag gennem hele livet. Det betyder ikke, at der er en risiko, hvis man får for meget nitrat en enkelt dag eller to, kun hvis man over en længere periode spiser mad med højt nitrat indhold.

Spædbørn vokser og udvikler sig meget i det første leveår, derfor spiser de også en relativ stor mængde mad i forhold til deres lave vægt. Det betyder, at spædbørn hurtigt kan få for stor mængde nitrat i forhold til deres vægt, hvis grønsager med højt indhold af nitrat udgør en stor del af deres mos eller mad. Derfor giver Fødevarestyrelsen særlige råd om grønsager til spædbørn op til ét år.

Grønsager med særlig højt indhold af nitrat

Alle grønsager indeholder nitrat fra naturens hånd. Men enkelte grønsager indeholder meget nitrat. Det drejer sig om:

  • Spinat
  • Rødbede
  • Fennikel
  • Selleri
  • Salat
  • Rabarber.

Indtag af store mængder nitrat er ikke godt for kroppen og kan hos spædbørn i værste tilfælde give opkastninger og blåfarvning af huden. Det skyldes, at nitrat kan omdannes til nitrit, der reagerer med blodets hæmoglobin, så der dannes methæmoglobin. Herved mister blodet sin evne til at binde ilt, og kroppen bliver underforsynet med ilt, der transporteres rundt i kroppen med blodet.

Variation er sundest

Grønsager er ernæringsmæssigt vigtige for både børn og voksne. Grønsager indeholder mange vitaminer og mineraler og anses for at kunne reducere risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme og kræft. Indtaget af nitrat bør derfor ikke reduceres ved at spise færre grønsager, men ved at spise mange forskellige grønsager, så både børn og voksne ikke kun får nitratrige grønsager.

Ingen grønne drys til spædbørn

På persille, purløg og andre krydderurter samt bladgrønsager som blandt andet salat og spinat kan der være jord og dermed jordbakterier – selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse i antal ved henstand og genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Derfor bør persille og andre bladgrønsager ikke bruges som grønt drys til spædbørnskost.

Smid resterne ud

Tag kun den mad op på tallerkenen, som barnet kan spise, og smid resterne ud, hvis barnet ikke spiser op, da de kan være forurenet af bakterier fra barnets mund.

Pjecer og rapporter

Mad til spædbørn og småbørn – fra skemad til familiemad, Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen

Bestil bogen 'Mad til spædbørn og småbørn – fra skemad til familiemad', Sundhedsoplysning.dk

MENU