Gå til hovedindholdet

Opskrifter for professionelle

Farsbrød med brun sovs, ovnbagte rodfrugter og kartofler - Børnehave

Opskrift til 20 børnehavebørn

Farsbrød med brun sovs, ovnbagte rodfrugter og kartofler - Børnehave

Du skal bruge

1 ¾ dl fuldkornshvedebrødskrumme eller ¾ dl -rasp eller -hvedemel
2,3 dl letmælk
1 kg hakket kød – svinekød, halvt svine- og oksekød, kalve- og svinekød eller kyllingekød, maks. 10 % fedt
335 g gulerødder eller persillerødder, renset vægt
1-2 løg, 90 g renset vægt
2 æg
1 ½ tsk. groft salt
Peber
4 dl letmælk

Brun sovs

5 dl sky fra farsbrødet
¾ dl hvedemel
¾ dl vand
Balsamico eddike
Ribsgele
Groft salt og peber

Ovnbagte rodfrugter

1 ¼ stk. knoldselleri eller persillerod, 1 kg renset vægt
15 gulerødder, 1 kg renset vægt
5 porrer, 625 g renset vægt
1 ¼ dl olie
1 ½ tsk. groft salt
Peber
2 ½ spsk. frisk eller 2 ½ tsk. tørret timian

Tilbehør

3,5 kg kartofler

Sådan gør du

Smuldr brødet i en skål. Hæld mælken over, og lad brødet opsuge det.

Riv gulerødder eller persillerødder samt løg, og rør dem sammen med det opblødte brød og de øvrige ingredienser.

Form farsen som et 'brød' i et smurt, ovnfast fad/bradepande. Hæld mælken ved.
Stil fadet i ovnen ved 200 grader og steg 'brødet' i ca. 1 time. Tjek, at temperaturen i midten er minimum 75 grader, og kødsaften klar.

Når farsbrødet er færdigbagt, sies skyen over i en gryde. Tilsæt evt. vand, så der alt i alt er ca. 5 dl væske. Ryst melet med 3/4 dl vand, og rør det i saucen.

Kog saucen igennem ca. 5 min. under omrøring. Smag gerne saucen til med lidt balsamicoeddike, ribsgele, salt og peber. Giv evt. saucen lidt kulør.

Ovnbagte rodfrugter

Skær selleri og gulerødder i små tern på 1x1 cm. Rens porrerne grundigt, og skær dem skiver.

Kom grønsagerne i en bradepande beklædt med bagepapir og vend olien i. Krydr med salt, peber og timian.

Stil grønsagerne i ovnen ved 200 grader i 40-45 min. til de er møre – prik i dem med en urtekniv.

Tip

Farsen kan også anvendes til frikadeller og kødboller. Ved tilberedning af frikadeller formes ca. 40 frikadeller med en lille spiseske som gennemsteges i olie på panden.

Der kan tilsættes 250 g rødbeder skrællet og skåret i tern, som bages med de øvrige rodfrugter.

I stedet for friske grønsager kan bruges 2,5 kg frosne suppeurter, der vendes med olie og krydderier.

Opdateret
MENU