Gå til hovedindholdet

Kerneboller

15-20 boller

Kerneboller

Du skal bruge

200 g knækkede kerner, fx hvede- eller rugkerner eller 5-kornsblanding, 3½ dl
400 g fuldkornsmel, fx hvidhvede-, spelt- eller grahamsmel, 6½ dl
6 dl vand til kogning
1½ dl surmælksprodukt, maks. 0,7% fedt
25 g gær
2 tsk. groft salt
ca. 350 g hvedemel, 6 dl

Pensling

Evt. vand

Sådan gør du

Kog de 6 dl vand op i en gryde. Kom knækkede kerner og fuldkornsmel i vandet og kort op under omrøring til det bliver til en tyk grød. Kom grøden op i en skål og køle af. Tilsæt surmælksprodukt. Rør gæren ud i blandingen. Kom de øvrige ingredienser i og ælt dejen sammen, den skal være ret fugtig.

Lad dejen hæve tildækket et lunt sted ca. 1 time. Form dejen til 20 boller. Lad dem efterhæve ca. 15 min. Pensl bollerne med vand. Bag bollerne i en forvarmet ovn i ca. 20-25 min. ved 225 grader på midterste ovnribbe.

Tips

Kan langtidshæves. Dejen laves dagen før – brug kun 10 g gær. Dæk skålene med plastfilm og lad dejen hæve i køleskab til næste dag.

Pensl med æg eller et surmælksprodukt i stedet for vand.

Du kan lave 15 større sandwichboller af dejen, pres evt. dejen lidt fladere end til en almindelig bolle.

Bollerne kan fryses. Holdbarhed ca. tre måneder ved minus 18 grader.

Opdateret 01.10.2013
MENU