Gå til hovedindholdet

Kartoffel-porresuppe med røde linser

Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer

Kartoffel-porresuppe med røde linser

Du skal bruge

400 g kartofler eller jordskokker, renset vægt
2 persillerødder, 3 gulerødder, ¼ rodselleri eller 1 hokkaidogræskar, 200 g renset vægt
2 porrer eller 3 store løg
1½ spsk. olie
2 spsk. æble- eller hvidvinseddike
6 dl hønse- eller grønssagsbouillon
2 dl vand
125 g tørrede røde linser
4 dl minimælk
½ tsk. groft salt
peber

Pynt

2 spsk. persille
4 tsk. olie, fx. olivenolie eller koldpresset rapsolie

Tilbehør

400 g fuldkornsbrød eller brød med fuldkornslogo eller nøglehulsmærket

Sådan gør du

Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Skræl persillerødderne og skær dem i tern. Rens porrerne og skær dem i skiver. Svits kartofler, persillerod og porrer i olie i en gryde. Tilsæt eddiken og kog op. Kom bouillon, vand og røde linser ved. Kog det sammen ca. 20 min.

Mix suppen jævn i en blender eller foodprocessor eller brug en stavblender. Kom mælken i og varm suppen op under omrøring. Smag suppen til med ½ tsk. salt og peber. Server suppen dryppet med en blanding af persille og olivenolie og brød.

Tips

I stedet for de tørrede røde linser kan du bruge 1 dåse kikærter. Kom dem i en sigte, skyl og afdryp dem. Kom kikærterne i suppen sammen med bouillonen.

Du kan også bruge 125 g tørrede kikærter. De tørrede kikærer lægger du i blød i rigeligt koldt vand tildækket 10-12 timer fx natten over. Kasser udblødningsvandet. Kog kikærterne i frisk vand 45-60 min. og afdryp dem i en sigte. Kom dem i suppen sammen med bouillonen.

I stedet for persillerødder og porre kan du komme 500 g frosne suppegrønsager i suppen.

Undgå madspild

Gulerødder, pastinakker og rødbeder kan holde sig 2-3 uger i køleskabets grønsagsskuffe. Pak dem i plastposer.

Har du porre tilovers, kan du rense dem. Opbevar dem i køleskabets grønsagsskuffe i en plastpose. Her kan de holde sig en uges tid. Den øverste grønne, grove del af porretoppen, kan du skylle godt og fryse ned ved minus 18 grader. Toppen kan holde sig et halvt års tid i fryseren. Du kan koge porretoppen sammen med en kylling, hvor den vil give god smag til kogelagen (suppen). Hvis du har et køligt og tørt sted, kan du også sagtens gemme de urensede porre flere uger.

Opdateret 27.08.2012
MENU