Gå til hovedindholdet

Frikadeller med brun sovs

Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer

Frikadeller med brun sovs

Du skal bruge

200 g fintsnittet spids- eller hvidkål
2 gulerødder
2 æbler
2 spsk. citronsaft
2 spsk. hakkede hasselnødder eller mandler

1 kg kartofler

Frikadeller

400 g hakket svinekød eller en blanding af kalve- og svinekød, maks. 10% fedt
1 tsk. groft salt
peber
1 æg
2 små gulerødder, 1 lille persillerod eller lille pastinak, ca. 100 g renset vægt
3 spsk. revet løg
3 spsk. hvedemel
1½ dl minimælk
1 spsk. olie til stegning

Brun sovs

1 spsk. olie
1 løg
1 tsk. friske timianblade eller ½ tsk. tørrede
3 dl bouillon
1 dl minimælk
2 spsk. hvedemel
1 spsk. balsamico- eller vineddike
2 tsk. sukker eller ribsgelé
peber
½ tsk. groft salt
lidt sovsekulør

Sådan gør du

Snit spidskålen fint. Riv gulerødderne. Skær æblerne i tern. Bland kål og æbler. Dryp med citronsaft og vend hasselnødder i.

Kog kartoflerne ca. 18 min. i usaltet vand og afdryp dem.

Riv gulerødder og løg.

Rør kødet med salt, peber, æg, gulerod og løg. Tilsæt melet. Rør herefter mælken i. Varm olien op på en pande. Form farsen til ca. 12 frikadeller med en spiseske. Brun frikadellerne ca. 2 min. på hver side, ca. 4 min. i alt. Skru ned til middel varme. Vend - og steg frikadellerne ca. 4 min. på hver side, ca. 8 min. i alt, til de er gennemstegte.

Fin hak løget. Varm olien i en gryde og svits løget til det er gyldent brunt. Svits timian kort med. Kom bouillonen i og kog op. Ryst mælk og mel sammen i en melryster og rør det i. Kom eddike, sukker og peber i. Kog sovsen igennem 3-4 min. under omrøring. Smag til med ½ tsk. salt. Farv sovsen med lidt sovsekulør.

Undgå madspild

Har du kål tilovers, kan du opbevare det i en plastpose i køleskabets grønsagsskuffe én til to uger. Brug det fx i lynstegte retter.

Opdateret 27.08.2012
MENU