Gå til hovedindholdet

Voksne gør børn sukkerforvirrede

Fredagsslik og Disney-sjov hænger uløseligt sammen i mange familier, hvor sukker forbindes med hygge. Samtidig hører børnene, at slik er usundt, og det gør dem sukkerforvirrede.

Kost- og Ernæringsforbundet skriver i deres fagblad om en undersøgelse af børn og deres opfattelse af slik og sukker. Hermed refereres nogle af hovedpointerne.
Undersøgelser har vist, at børn spiser meget mere sukker, end det anbefales. Især weekender, ferier og fødselsdage byder på massive mængder af slik, chokolade og søde drikke. Til hverdag hører børnene derimod, at søde sager er usunde, og den dobbelttydighed påvirker deres forhold til mad og måltider. Det gør dem sukkerforvirrede, siger Sine Vind Thestrup, der står bag et studie af børns forhold til sukker i to midtjyske børnehaver.

Hyggeligt og usundt

Undersøgelsen viser, at slik som regel forbindes med en social begivenhed og spises sammen med den nærmeste familie eller venner, eller når der er gæster på besøg.

” Det forklarer børnene med, at det er fordi, man skal ‘hygge sig og være sød ved gæsterne’. Slik er altså et symbol på, at man holder af sine venner og gæster og gerne vil gøre det godt for dem.”
Samtidig fornemmer børnene en vis negativ holdning til de søde sager blandt både forældre og pædagoger. Og det skaber forvirring hos børnene. Samtidigt med, at de beskriver slik som noget, der smager godt og skaber hygge, siger samtlige børn i undersøgelsen, at slik er usundt.

Restriktioner virker omvendt

Som en del af undersøgelsen blev der også foretaget observationer til fødselsdage og arrangeret lege og rollespil, der omhandlede slik, og de viser, at de børn, der fremhæver de negative sider af slik, også er de børn, der viser størst interesse for at spise slik.

”Det viser, at formaninger og restriktioner kan bidrage til at øge interessen for at spise slik”, siger Sine Vind Thestrup og peger på, at andre undersøgelser viser det samme.
Hvis børn skal have et afslappet forhold til slik og søde sager, gælder det altså om at finde en balance mellem restriktioner og at tillade uanede mængder af slik.

Godt og skidt på en gang

Det er i høj grad forældrene, der skaber den sukkerkultur danske børn vokser op i, og det er en sukkerkultur, hvor de søde sager på denne ene side har en høj status og en positiv betydning, og på den anden side beskrives som usundt og noget, der kan gøre barnet tykt eller give ondt i maven.

”På den baggrund er det ikke så mærkeligt, at børn er ikke ved, hvordan de skal forholde sig til slik. Et det godt eller skidt? De er sukkerforvirrede”, konkluderer Sine Vind Thestrup. 

Læs mere: 

Læs om undersøgelsen her: 


MENU