Gå til hovedindholdet

Værd at vide om protein og sport

Protein er blandt andet nødvendigt for at opbygge og vedligeholde kroppens muskler. Men det er en myte at sportsudøvere har behov for et ekstra stort proteintilskud.

I de seneste år har der været stor vækst i markedet for ”sportsprodukter”, der henvender sig til personer, der dyrker krævende sport. Personer, der dyrker styrketræning eller udholdenhedssport har et lidt  større proteinbehov pr. kg kropsvægt end andre. Men eftersom disse personer samtidigt har et højere energibehov og derfor med stor sandsynlighed spiser større mængder mad, end personer der ikke træner, bliver dette behov dækket via den almindelige kost. Behov for protein vil blive dækket, såfremt 10 – 12 % af kostens energi kommer fra protein. Derfor er der ikke behov for at indtage proteintilskud, når man dyrker krævende sport.

De fleste danskere får mere protein, end de har brug for

Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vil et proteinindtag på 0,83 g. pr. kg kropsvægt være tilstrækkeligt for stort set alle voksne mænd og kvinder. De fleste danskere får faktisk mere protein, end de har brug for. Derudover viser de seneste data fra DTU, Fødevareinstituttets kostundersøgelser, at danskernes indtag af protein generelt er højt, og sammenlignet med tidligere undersøgelser er kostens indhold af protein steget. 


MENU