Gå til hovedindholdet

Så er det snart Halloween

Halloween er en god anledning til fest og ballade – og uhyyyggelige udklædninger. Børnene fejrer det i skolen, men det er også en anledning til at holde fest derhjemme.

Halloween

Den 31. oktober er det allehelgensaftens eller halloween, som det hedder på engelsk. Selvom traditionen for at klæde sig ud og lave græskarlygter er amerikansk, stammer mærkedagen fra Europa.

Uhygge og gys

Ordet halloween er en sammentrækning af ordene all-hallows-evening. I USA er halloween nærmest et karneval, som vores fastelavn, blot tilsat gys og uhygge. Børnene klæder sig ud i uhyggelige kostumer som hekse, vampyrer, spøgelser eller monstre, og der spises mad, som helst skal ligne og kaldes ting som 'menneskeøjne', 'babyfingre' eller 'smeltede hjerner'. 

Hyldest til guderne

Allehelgensaften har rødder mere end to tusinde år tilbage, hvor kelterne hyldede guderne ved at fejre overgangen til vinter den 1. november.

Halloween fest

Pynt op med edderkoppespind af snor, udhulede græskar med lys i, og sorte balloner og stearinlys. Sig til dine gæster, at de skal komme udklædte. Du kan fx servere græskarsuppe og pølsehorn formet som troldefingre. Find mange gode opskrifter på nettet.

Det er også oplagt at lege uhyggelige lege. Fx

 • Man kan lave en “spøgelsescirkel”, hvor en begynder på en uhyggelig historie og så skal alle rundt i cirklen fortælle videre på historien.
 • Hæng æbler ned fra loftet i en snor og se hvem der først får spist sit.
 • Find græskarret – gem en masse små græskar i huset – hvem finder flest.
 • Lav en “ulækker kasse” som man skal stikke hænderne ned i og gætte hvad der er dernede.
 • Nat-skattejagt hvor posterne er ved lysende græskarhoveder. Eller man skal følge stien med lysende græskarhoveder for at finde skatten til sidst.

 

Madopskrifter med græskar:

Græskarsuppe med bacon

Græskarmarmelade

Kontakt:

Susanne Walter Johannesen, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900

 

 

       

      

     

    

    

   


MENU