Gå til hovedindholdet

Rødkål til jul

Rødkål har en farve, der gør den særdeles dekorativ på julebordet. Og når menuen i julen indeholder pølse, vildt og fedt kød, er rødkål rigtig godt som tilbehør – gerne med en sur/sød kombination. Få tips til at tilberede rødkål her.

Vælg et godt rødkålshoved

Når du handler, er det en god ide at vælge kålhoveder, der er tunge efter størrelsen, med sprøde, skinnende yderblade. Kål er en af vore aller ældste grønsager, og den er både meget anvendelig og hårdfør og er rig på vitaminer - især på C-vitamin og kostfibre.

Bevar den flotte farve

Når du laver rødkålssalat og strimler kålen, skal den straks blandes med noget surt, som f.eks. vineddike. Det er for at bevare den flotte røde farve. En anden mulighed er at skylle de hele blade i kogende vand og vineddike, inden de snittes. Det er også bedst altid at koge rødkål med en syreholdig ingrediens, f.eks. æble eller vin.

Tip når du skal koge rødkål

Når du koger kål kan dampen dufte ubehageligt, men det kan undgås ved at lægge et stykke brød, en valnød eller en kvist persille i kogevandet. Kål bør koges al dente eller netop mør under låg - kål, der koges for længe får en vandet konsistens og kan få en ubehagelig stærk smag.

Opskrift på en sød rødkålssalat

Prøv denne søde rødkålssalat i julen:

  • Smag 2 dl yoghurt til med honning og kanel.
  • Snit 400 g rødkål papirstyndt.
  • Skær et æble og en appelsin i tern og bland det straks i yoghurten.
  • Rør derefter 4 spiseskefulde rosiner og 4 spiseskefulde hakkede nødder i.
  • Rør den snittede rødkål i til sidst.
  • Drys evt. med lidt grønt.

 

Kontakt

Ernæringsfaglig medarbejder Susanne Walter Johannessen, Fødevarestyrelsen. Telefon 7227 6900


MENU