Gå til hovedindholdet

Ret portion

I en verden med store portioner af mad og drikke skal et nyt projekt hjælpe danskerne med at spise de rette mængder og undgå overspisning.

Portionerne er blevet markant større over de sidste 50 år. Videnskabelige studier viser en klar sammenhæng mellem for store portioner og et større indtag af energi. Det kan føre til udvikling af overvægt og fedme. Med andre ord, de større portioner gør simpelthen at man spiser mere – og ofte mere end man har brug for. 

Maden og måltiderne har altid været en vigtig del af vores kultur. Men de unge får ikke på samme måde som tidligere de samme færdigheder i køkkenet. I dagligvarehandlen flytter mere og mere af fødevaresalget over på convenience og færdigretter.

Måltidspartnerskabet mener derfor, at der er behov for at se maden som en del af vores kultur i et nyt lys, så vores tanker om det gode måltid rent faktisk bliver omsat til sunde vaner. Ganske som når vi tager løbeskoen på eller går i fitnesscenteret. Ønsket er, at det bliver let for den enkelte at bevare sin normalvægt uden brug af løftede pegefingre eller fordømmelse.

En fælles sag

Projektet ’Ret portion’ arbejder for at den enkelte og familier kommer til at spise og drikke de rette mængder, ikke for ofte og med den rette sammensætning for at sikre en sund og balanceret kost. Målet med projektet er, at det bliver let for den enkelte at bevare sin normalvægt. Det er ønsket at udvikle et initiativ med et fælles enkelt budskab fra industri, myndigheder, ernæringseksperter og andre. Det skal igangsætte og inspirere til en forandring hos danskerne, så det bliver en fælles sag.

Et Måltidspartnerskabs projekt

Projekter er ved at blive udviklet i et samarbejde blandt 15 organisationer i Måltidspartnerskabet.

Om Måltidspartnerskabet

Måltidspartnerskabet, der er etableret i 2012, vil være igangsætter og katalysator for at gøre det nemt at spise sundere måltider i Danmark. Det er Måltidspartnerskabets vision, at alle danskere får nemt ved og lyst til at spise sundere.

Partnerskabet består af erhverv, forbruger- og sundhedsorganisationer, faglige organisationer, forskningsinstitutioner og myndigheder på området, der i fællesskab vil medvirke til at fremme interessen for og tilgængeligheden af sundere måltider, og som vil arbejde på at skabe lighed i sundhed. Partnerskabet består pt. af 21 partnere

Læs mere

Måltidspartnerskabets hjemmeside 

Kontakt

Måltidspartnerskabets sekretariatschef Claus Egeris, tlf.: 28 77 41 00


MENU