Gå til hovedindholdet

Rekordstort salg af økologi i storkøkkener

Det samlede salg af økologiske fødevarer i de private og offentlige storkøkkener var på 1, 3 mia kr. i 2014, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik . Det er en stigning på 33 % i forhold til 2013. De offentlige køkkener køber stadig flere økologiske fødevarer og står for 40 % af salget af økologiske fødevarer

Økologiske råvarer udgør en stadig større del af de mange tusinde måltider, som hver dag serveres for børn i børneinstitutioner og skolekantiner, ældre på plejehjem, i kantiner og på restauranter og cafeer.  Salget til foodservice, som det kaldes, er steget med 33 % i forhold til 2013. Økologiske varer udgjorde 6,5 % af det samlede salg til storkøkkenerne, det er steget fra 5 % i 2013.

Flere økologiske spisemærker

Den store stigning i salget af økologiske varer til foodservice skyldes blandt andet det fortsat stigende antal spisesteder med Det Økologiske Spisemærke i enten guld, sølv eller bronze. Antallet af spisesteder med et spisemærke er steget mere end 50 % fra januar 2014 til januar 2015, og der findes nu over 1250 spisesteder, der anvender spisemærket på landsplan.

Det Økologiske Spisemærke gør det nemt for forbrugeren at se, om spisestedet bruger økologiske fødevarer. Det er et godt redskab, både når man skal ud og spise på cafe eller restaurant, eller når man fx vælger børneinstitution til sit barn. Med Det Økologiske Spisemærke kan køkkenerne være med til at vise omverdenen, at spisestedet tager ansvar for naturen, dyrevelfærd og miljøet. 

Økologi i det offentlige

Mere end 30 kommuner har i løbet af de sidste par år arbejdet med at omstille mange af deres køkkener til økologi, godt støttet af tilskud til økologisk omstilling fra Miljø- og Fødevareministeriet.  Arbejdet med at fremme økologisk omstilling af de offentlige køkkener kan nu ses i statistikkerne. I dag står den offentlige sektors køkkener for 40% af det økologiske salg af fødevarer til foodservice. Det svarer til 526 mio. kr. og det er en stigning fra ca. 401 mio. kr i 2013.

Få rådgivning

Fødevarestyrelsens Alt om kost-rejsehold tilbyder gratis hjælp og svar på spørgsmål, der kan melde sig, når storkøkkener vil i gang eller videre med at omstille til økologi og at få Det Økologiske Spisemærke.

Alt om kost–rejseholdet kan rådgive dig ud fra netop din situation, uanset om du er beslutningstager i en kommune, region eller i staten, eller du er køkkenleder. Send en mail til okologisk-spisemaerke@fvst.dk eller ring på tlf. 72661828 mellem kl.  9-12.

 

Læs nyheden fra Danmarks Statistik

Læs om det Økologiske Spisemærke

Få rådgivning om Det Økologiske Spisemærke

Find spisested med Det Økologiske Spisemærke

 

Kontakt:

Susanne Walter Johannessen, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen. Tlf.: 7227 6900


MENU