Gå til hovedindholdet

Potentialer for at forebygge overvægt blandt 55-75-årige

En sundere kost og et øget aktivitetsniveau kan forebygge overvægt. Rapport giver ny viden.

En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet, som de har udarbejdet for Fødevarestyrelsen, giver viden om potentialer for at forebygge overvægt for borgere mellem 55-75 år. Det er viden som kan bruges i det videre arbejde med at rådgive borgere over 65 år. 

Overvægt er meget udbredt blandt både mænd og kvinder. Mænd spiser mindre sundt end kvinder, fordi mænds kost indeholder mindre frugt og grønt og mindre vand samt mere alkohol. 

Kostvaner

En af de store udfordringer er at mange mænd spiser for lidt frugt og grønt og også gerne skulle drikke mere vand. Over halvdelen af de 65-75-årige får ikke protein nok. Ifølge undersøgelsen kan det være en mulighed at øge proteinindholdet ved mellemmåltiderne. Det kan fx være ved at erstatte kager og søde sager i et vist omfang med sundere alternativer, som fx proteinrige mejeriprodukter med frugt samt rugbrød med proteinrigt pålæg (Det kan være æg og Nøglehulsmærket kød- og fiskepålæg). Sundere mad i weekenden er også et fokusområde, hvis kostens kvalitet skal forbedres for at forebygge overvægt effektivt. 

Fysisk aktivitet

Undersøgelsen viser også, at gruppen med lavrisiko overvægt er langt mere fysisk aktive end gruppen med højrisiko overvægt. Derfor er fokus på bevægelse også meget relevant. 

Om den ny rapport

Fødevarestyrelsen har taget initiativ til en undersøgelse hos DTU, der bygger på data fra ”Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013”. Den er baseret på et tilfældigt udsnit af knap 1000 personer fra 55 til 75 år, hvor der er indsamlet data om kost, fysisk aktivitet, overvægt, holdninger og viden om mad og sundhed, social baggrund m.m. 

Læs mere

Nyhed fra DTU Fødevareinstituttet om den nye rapport findes her

Viden om ”De officielle Kostråd” og ” Råd om mad når du er over 65 år – supplement til De officielle kostråd” findes her

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk 


MENU