Gå til hovedindholdet

Omega-3 har ikke altid noget at gøre med fisk

Mange fødevarer bliver anprist for deres indhold af omega-3 fedtsyrer. Og mange forbrugere forbinder omega-3 fedtsyrer med fiskeolier. Men vidste du, at omega-3 fedtsyrer ikke altid stammer fra fisk? Omega-3 fedtsyrer er en betegnelse man bruger for flerumættede fedtsyrer, som tilhører ”n-3 familien”. 3-tallet henviser til den position, som dobbeltbindingen har i fedtsyren.

Omega-3 fedtsyrer findes i fede fisk, men andre fødevarer som fx vegetabilske olier og nødder har også et betydeligt indhold. Det er dog forskellige omega-3 fedtsyrer, der er tale om, og den rolle de spiller i kroppen kan være forskellig. De forskellige omega-3 fedtsyrer har således betydning for blandt andet vedligeholdelse af et normalt kolesterolniveau i blodet og vedligehold af normalt syn.

Fisk indeholder de langkædede omega-3 fedtsyrer, der også bliver kaldt EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Vegetabilske olier og nødder indeholder derimod omega-3 fedtsyren ALA (alfalinolensyre). Denne omega-3 fedtsyre er vigtig, fordi kroppen ikke selv kan danne den. Vi skal derfor have den gennem den mad, vi spiser, og derfor kaldes den en essentiel fedtsyre. ALA er samtidig interessant, fordi kroppen i begrænset omfang kan omdanne den til de andre omega-3 fedtsyrer, som man typisk får fra fede fisk.

Når du køber et produkt, der er anprist med, at det indeholder omega-3 fedtsyrer, kan du ikke umiddelbart se, hvilke omega-3 fedtsyrer, der er tale om. Du vil dog ud fra ingredienslisten kunne se, om produktet indeholder marine (fra fisk) eller vegetabilske ingredienser (fra planter), og herved i nogen grad kunne få viden om, hvilke omega-3 fedtsyrer, du får, når du køber produktet. Når produktet er anprist, kan du dog læse, hvor meget omega-3, der findes i produktet pr. 100 g. Det står på mærkningen i nærheden af næringsdeklarationen.

Produkter, der reklamerer med, at de indeholder omega-3 fedtsyrer eller er en kilde til omega-3 fedtsyrer skal have følgende indhold:

  • Mindst 0,3 g ALA pr. 100 g og pr. 100 kcal eller
  • Mindst 40 mg EPA og DHA pr. 100 g og pr. 100 kcal.

Når produkter bliver anprist med, at de har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, skal indholdet være mindst dobbelt så højt. 

Kontakt:

Anne Scott og Dagny Løvoll Warming, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900

Læs mere

Hvad er fedtsyrer?

Hvad er et kosttilskud?

Fødevarer - fisk


MENU