Gå til hovedindholdet

Nyt måltidsmærke viser vej til sundere skolemad

Fra 1. marts kan skolebørn og forældre holde øje med, om deres skole har det nye måltidsmærke. Med Måltidsmærket lever skolerne nemlig op til Fødevarestyrelsens guide til sundere mad. Guiden indeholder enkle principper, som hjælper skolerne med at lave sund mad. Fødevarestyrelsen præsenterer desuden en række råd, med fokus på gode måltidsoplevelser.

Børn spiser op mod halvdelen af deres måltider, mens de er i skole eller fritidsordning. God og nærende mad er en af forudsætningerne for børns trivsel på en lang skoledag og uanset om maden kommer fra den lille skolebod, en stor kantine eller fritidsordningen er der et stort potentiale. Det er derfor vigtigt, at børn har mulighed for at få sund og lækker mad hele dagen og har tid til både frokost, mellemmåltider og evt. morgenmad. Et sundt skolemåltid er et stærkt udgangspunkt for børn der er parate til leg og læring. 

Måltidsmærket signalerer sund mad

Måltidsmærkets guide består af en række principper for forskellige madtilbud, fx frokostretter, sandwich og større mellemmåltider. Principperne er baseret på de officielle kostråd, og samtidig har det været vigtigt, at guiden er fleksibel og giver plads til kreativitet og variation. Det nye måltidsmærke bliver desuden en hjælp til forældre, der fremover kan se, om deres børns skole og fritidsordning serverer mad, der er i tråd med Fødevarestyrelsens principper.

Måltidet er mere end mad 

Måltidet handler ikke bare om sund mad. Udover maden, har rammerne om måltidet betydning for børnenes sundhed, trivsel og glæde ved maden og måltiderne på skolen. For mange børn er frokosten og mellemmåltiderne dagens små højdepunkter, hvor der er plads til fællesskab både mellem børn og voksne. Som supplement til Måltidsmærket følger derfor råd til, hvordan skoler og fritidsordninger kan skabe gode rammer for børnenes måltider, så de har tid og rum til at spise og nyde maden og samværet. 

Måltidsmærket lanceres i første omgang på landets skoler og fritidsordninger, men allerede fra april vil Måltidsmærket også kunne findes på landets ungdomsuddannelser og arbejdspladser. 

Læs mere på måltidsmærket.dk

Kontakt: Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 22 84 48 34


MENU