Gå til hovedindholdet

Nye råd til veganere og vegetarer, der kun spiser mælkeprodukter og æg i små mængder

Hvis du er veganer eller vegetar, er det vigtigt at spise varieret samt følge De officielle Kostråd om at spise mindre sukker, mættet fedt og salt. Hvis du er veganer, eller hvis du som vegetar kun spiser mælkeprodukter og æg i små mængder, kan det også være nødvendigt, at supplere med kosttilskud.

Råd og anbefalinger om kosttilskud til vegetarer og veganere

Hvis du er veganer, og dermed slet ikke spiser animalske fødevarer, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du tager et tilskud af vitamin B12 og vitamin D.  Det skyldes, at der kun er meget lidt vitamin B12 og vitamin D i mad, der stammer fra planter. Det kan også være nødvendigt at tage et tilskud af jod, selen, jern, calcium, vitamin A, riboflavin og zink. Det afhænger af, hvordan du spiser. 

Som vegetar får du almindeligvis tilstrækkeligt med næringsstoffer, forudsat at du spiser varieret, og forudsat at du spiser æg og mælkeprodukter. Hvis du som vegetar kun spiser små mængder mælkeprodukter og æg, kan det også være nødvendigt, at tage et kosttilskud.

Vegansk og vegetarisk mad til spædbørn og småbørn

Vegansk mad til spædbørn og småbørn kan ikke anbefales, idet det kan være meget vanskeligt, at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår. Vegansk mad er mad, der slet ikke indeholder æg, mælkeprodukter eller anden mad, der stammer fra dyr.

Vegetarisk mad, der kun udelukker kød og fisk, er derimod ikke problematisk for spædbørn og småbørn, hvis maden ellers er varieret og indeholder tilstrækkeligt med jern fra bønner, linser og lignende jernrige produkter. Mælken og den første mad er den samme for vegetarer som for andre børn. Senere kan vegetarmaden suppleres med linser, bønner, forskellige vegetarpostejer og æg i stedet for kød og fisk. Der gælder de samme anbefalinger for fedtstof og vitaminer som for andre børn.

Læs mere

Fødevarestyrelsens råd til vegetarer og veganere kan findes her

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk


MENU