Gå til hovedindholdet

Mange danskere tager kosttilskud, selvom få har brug for dem

Seks ud af ti danskere tager et kosttilskud, selvom størstedelen får tilstrækkelige mængder af langt de fleste vitaminer og mineraler fra maden. For mange er brugen af kosttilskuddene unødvendig. Det viser en ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet.

Selvom der ikke er anbefalinger til den generelle befolkning om at tage kosttilskud, spiser seks ud af ti danskere mindst et vitamin og/eller mineraltilskud. 

Det kan være svært at få nok D-vitamin og jern

Langt de fleste danskere får dækket deres behov for vitaminer og mineraler gennem den mad de spiser. Det kan dog være svært at få nok D-vitamin og jern. Vi får dækket hovedparten af D-vitaminbehovet via sollyset om sommeren, men om vinteren er vores mad den væsentligste kilde til D-vitamin. Stort set alle får for lidt D-vitamin og kvinder i den fødedygtige alder får for lidt jern.

Nye tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at 62% af de 11-17-årige og 34% af de voksne med meget høj sandsynlighed indtager for lidt D-vitamin fra kosten. Selv blandt kosttilskuds-brugere er der risiko for, at 35% af de 11-17-årige og 26% af de 18-50-årige har et utilstrækkeligt D-vitaminindtag.

For jern er indtaget fra kosten utilstrækkeligt blandt 79% af de 14-17-årige piger og 53% af de 18-50-årige kvinder. Blandt brugere af kosttilskud er der markant færre med utilstrækkeligt indtag, men der er stadig 27% af de unge piger på 14-17 år, der indtager for lidt jern.

Se dig for når du vælger kosttilskud

De fleste danskere har ikke brug for at tage et kosttilskud, hvis de spiser sundt og varieret samt bliver soleksponeret med omtanke. Køber du alligevel kosttilskud, kan det være fornuftigt at købe produkter med mindre end 100% af referenceindtaget for A-vitamin og zink i alle tilskud. Se Fødevarestyrelsens vejledende værdier for indhold af vitaminer og mineraler i kosttilskud i kosttilskudsvejledningens bilag.


MENU