Gå til hovedindholdet

Mad og måltider samler danskerne

Et nyt review viser, at både den hjemmelavede mad og det fælles aftensmåltid står stærkt i danskernes hverdag

Mad og måltider har betydning for alle – det er noget vi har til fælles. En ny sammenfatning af forskning som Københavns Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen, stiller skarpt på madlavning, de fælles måltider og sundheden. På baggrund af aktuel litteratur fremgår det, at de fleste danskere som hovedregel spiser hjemmelavet aftensmad sammen. Det tyder dog på, at der er grupper i samfundet, der oftere spiser alene og sjældnere laver hjemmelavet mad. Det kan der være mange forskellige årsager til, og undersøgelsen gør opmærksom på at sociale forskelle har betydning for mad- og måltidsvaner såvel som sundhed.

En gennemgang af eksisterende viden om sammenhængen mellem hjemmelavet mad og sundhed viser, at hjemmelavet mad oftest er sundere end ikke-hjemmelavet mad, dog sammenligner international litteratur ofte med usund fast food, hvilket kan give et misvisende billede. Litteraturen om sammenhængen mellem fællesmåltider og sundhed førte til gengæld ikke til noget entydigt svar, da nogle undersøgelser konkluderer, at fællesmåltider medfører at der spises sundere, mens andre konkluderer, at dét at spise sammen medfører, at der spises mere mad og mere usundt.

Undersøgelsen beskriver derudover en række barrierer for den hjemmelavede mad i organiseringen i det moderne familieliv, fx at begge forældre arbejder udenfor hjemmet og at børns fritidsinteresser bliver prioriteret. Samtidig fortæller litteraturen om en dannende effekt ved hjemmelavet mad i familier med børn, men at der mangler viden omkring, hvornår i livet madlavningskompetencer tillæres.

Læs hele rapporten her

Kontakt

Maja Overgaard Lund, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900


MENU