Gå til hovedindholdet

Hvem har gavn af kosttilskud?

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger til personer, som befinder sig i en særlig situation, der gør, at et tilskud til kosten kan være en god idé. Generelt viser forskningen, at tilskud med vitaminer og mineraler kun er gavnligt, hvis man er i underskud.


Anbefalinger om indtag af kosttilskud

Her kan du se en samlet oversigt over myndighedernes anbefalinger om indtag af vitaminer og mineraler:

  • Småtspisende ældre anbefales at tage et multivitamin-mineralpræparat.
  • Personer med mørk hud anbefales et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin.
  • Personer, som får meget lidt soleksponering af huden på grund af meget lidt ophold udendørs eller tildækket påklædning, anbefales et D-vitamintilskud på 10 mikrogram.
  • Børn anbefales et dagligt tilskud af 10 mikrogram D-vitamin fra 2 uger til 2 år.
  • Børn med mørk hud og/eller børn, der går tildækket, anbefales tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram.
  • Børn til og med 9 år med allergi over for mælk anbefales et dagligt calciumtilskud på 500 mg. Fra 10 år anbefales at tage et dagligt calciumtilskud på 750 mg.
  • Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere eller personer med øget risiko for osteoporose anbefales tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et dagligt calciumtilskud på 800-1000 milligram.

Calciumtilskud findes som tabletter og brusetabletter. Vær opmærksom på, at børn tidligst kan indtage tabletter fra 1½-årsalderen. Før denne alder er der risiko for, at barnet får tabletten galt i halsen.

Anbefalinger til gravide, ammende eller dig, der gerne vil være gravid

Hvis du ønsker at blive gravid, er gravid eller ammer, skal du være ekstra påpasselig, inden du begynder at bruge et kosttilskud.

Vi ved i dag ganske lidt om den potentielle risiko for svangerskabs- og fosterskader, når det gælder de kosttilskud, som indeholder fx plantedele og rene stoffer. Det frarådes derfor på det kraftigste at tage kosttilskud udover de, der anbefales af myndighederne, medmindre det sker efter aftale med din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske.

Myndighedernes anbefalinger til gravide, ammende samt kommende gravide 

  • Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten bør tage tilskud af 400 mikrogram folsyre dagligt.
  • Gravide bør dagligt tage tilskud af 10 mikrogram D-vitamin gennem hele graviditeten og 40-50 milligram jern fra 10. graviditetsuge.
  • Gravide bør dagligt tage tilskud af 500 milligram calcium gennem hele graviditeten, hvis de ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.

MENU