Gå til hovedindholdet

Hold en frugtlig lækker fastelavn

Fastelavn nærmer sig med hastige skridt, og for mange børnefamilier betyder det fastelavnsfest. Har du lyst til et alternativ til slik i tøndevis og fastelavnsboller, så få inspiration til en sundere fastelavnsfest for børn med frugtfesten.

Fastelavn med alskens lækkerier var engang optakten til den 40 dage lange faste, hvor menuen stod på groft brød og fisk. Fasten har vi for længst droppet, men smovseriet for især børnene har vi bibeholdt ved de mange fastelavnsfester, der bliver holdt i den kommende måned i daginstitutioner, på skoler og derhjemme.

På altomkost.dk kan du finde inspiration til en sundere fastelavnsfest med frugt og grønt. Her får du invitationer til at printe ud og give til hver enkelt gæst, forslag til pynt og tøndefyld, lækre opskrifter, forslag til lege og aktiviteter ude og inde for store og små og en indkøbsseddel – lige til at printe ud og tage med ud at handle.

Under frugtfest for børn finder du alt materialet, og du kan ligeledes lade dig inspirere af festforslag til resten af årets højtider og børnefødselsdage. Du finder links nedenfor.

Hvorfor holder vi fastelavn?

Fastelavn er i den katolske tradition aftenen før, fasten begynder. Der er derfor en gammel tradition for at feste inden fasten begynder. Fasten varende i 40 dage, og under fasten var det kun tilladt at spise grovbrød, grød og fisk. Kød, fint brød og mælkeprodukter var derimod forbudte fødevarer, hvilket satte præg på dagenes navne omkring fastelavn. Således blev søndagen til flæske-søndag, tirsdagen blev kaldt hvide tirsdag eller fede tirsdag, som skal forstås som mælkeprodukter, mens onsdagen blev til askeonsdag, hvor fasten begyndte.

Selvom fasten er afskaffet i Danmark, er fastelavnsfesten stadig en folkelig tradition, som mange fejrer med gamle lege og traditioner, som når vi slår katten af tønden, klæder os ud, laver fastelavnsris, synger, leger og spiser fastelavnsboller.

Kontakt

Trine Grønlund, ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, tlf.: 7227 6900.

Læs mere på altomkost.dk

Frugtfest for børn

Sæsonbestemte fester og højtider


MENU