Gå til hovedindholdet

Grønsagerne op på grillen

Grønsager kræver som regel tilberedning og bliver derfor ikke altid prioriteret i en travl hverdag. Grill-sæsonen er skræddersyet til hurtige og velsmagende grønsager.

Danskerne elsker at grille. Men det er først og fremmest kød, der kommer på grillen. Typisk serverer vi salater til – de tager tid at lave og mætter typisk ikke så meget. Lige nu er der mange friske og lækre grønsager i handlen, som kan lægges på grillen.

Sådan griller du grønsager:

  • Pensl med lidt olie. Overfladen bliver sprød, og grønsagerne hænger ikke fast på risten. Brug kun en smule olie, så det ikke drypper ned på grill-kullene.
  • Nogle grønsager behøver ikke olie, fx peberfrugter, squash, aubergine, tomat og løg. Pensl evt. grønsagerne med en marinade af vand, ketchup, hvidløg og krydderier.
  • Grønsagsspyd bliver mest lækre, når der er valgt grønsager, der bliver møre på nogenlunde samme tid.
  • Hold øje med grønsagerne og vend dem tit. Grønsager skal typisk grille i 5-15 minutter.
  • Brug en foliebakke til en grønsagsblanding med fx squash, aubergine, rødløg, tomater og hvidløg, og vend grønsagerne i en marinade af en smule olie, krydderier og krydderurter. Så kan de passe sig selv og bliver ikke sorte.
  • Hygiejnen er vigtig. Husk at holde grønsager og kød adskilt. Brug to skærebrætter, to knive og to grill-tænger til at vende med på grillen.
  • Hold råvarer og færdigtilberedte fødevarer adskilt.

Gode grønsager til grillen:

  • Hele tomater
  • Halve løg
  • Auberginer i 2 cm tykke skiver - smager lidt som champignoner
  • Hele, store champignoner
  • Halve peberfrugter
  • Squash i 2 cm tykke skiver
  • Små, skrællede rødbeder
  • Gulerodsstave eller små gulerødder
  • Hele majskolber (grilles med dækbladene)
  • Grønne asparges

Kontakt

Susanne Walter Johannessen, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen. Tlf.: 7227 6900


MENU