Gå til hovedindholdet

Gode grillråd

Det er hyggeligt at grille, men der er god grund til at være omhyggelig med hygiejnen, så man ikke bliver syg af bakterier fra den lækre grillmad.

Råt for sig og stegt for sig

Når man griller, skal man holde råt for sig og stegt for sig. Derfor skal der bruges to grilltænger eller gafler  til grillstegningen. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød. Hvis man kun har én grilltang, kan man holde den inde over grillkullene i et stykke tid, så man "brænder" bakterierne af. Husk, at gøre det til sidst, når kødet er ved at være færdigt.

Det samme gælder de fade eller skærebrætter, kødet ligger på. Også her skal råt kød og grillet kød holdes adskilt. Sygdomsfremkaldende bakterier som fx Campylobacter spredes nemt fra det rå til det stegte kød, hvis der bruges samme grilltang eller samme skærebræt. Der skal kun få Campylobacter-bakterier til for, at man kan blive syg.

Husk at vaske hænder

Lægger man råt kød på grillen med fingrene, kan man overføre bakterier til fx salat og brød, hvis man ikke vasker hænderne grundigt inden man snitter salat eller skærer brød.

Noget kød skal gennemsteges

Hakket kød og fjerkræ skal gennemsteges, da bakterierne kan sidde i hele kødet. På hele kødstykker som for eksempel stege eller hele bøfstykker sidder bakterierne normalt kun på overfladen, så hele kødstykker behøver ikke at blive gennemstegt.

Fedtfri marinade eller brug folie

Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg. Man kan undgå, at det drypper fra kødet ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.

Skær det brankede fra

Hvis kødet bliver branket, bør man skære de brankede skorper af, da brankede skorper indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

Fødevarestyrelsen har lavet en lille kampagnefilm – find fars fejl ved grillen

Kontakt:

Susanne Walter Johannessen, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen. Tlf.: 7227 6900

 

 


MENU