Gå til hovedindholdet

Fuldkornslogoet og ”højt fiberindhold” - kender du forskellen?

Har du undret dig over, hvorfor nogle produkter fx knækbrød eller morgenmadscerealier, har teksten ”højt fiberindhold” på emballagen, men alligevel ikke har fuldkornslogoet eller nøglehulsmærket? Så læs med her.

Man kan på fødevarer se forskellige tekster og mærker, der vil fremhæve en vares indhold af kostfibre. Fx er angivelsen ”højt fiberindhold” og Nøglehulsmærket en ernæringsanprisninger, der vedrører fødevarers indhold af kostfibre. Fuldkornslogoet er et mærke, der omhandler produktets indhold af fuldkorn. 

Hvad er en ernæringsanprisning?

En ernæringsanprisning er en frivillig oplysning, som fødevareproducenten kan benytte i markedsføring. Denne type anprisning indikerer, at en fødevare har særlige gavnlige ernæringsmæssige egenskaber pga. et konkret indhold eller fravær af energi, næringsstoffer eller andre stoffer. 

Ernæringsanprisninger skal være specifikt godkendte, men ordlyden kan variere så længe, at variationen har den samme mening for forbrugeren. Fx er det vurderet, at ”rig på” betyder det samme som ”højt indhold”.

Hvad betyder de forskellige ernæringsanprisninger og mærker vedr. kostfibre?

”Højt fiberindhold” eller ”rig på fiber” må kun anvendes, hvis produktet indeholder mindst 6 g kostfibre pr. 100 g eller mindst 3 g kostfibre pr. 100 kcal.  

For nøglehulsmærket og fuldkornslogoet gælder det, at disse kun kan anvendes, hvis produktet - udover krav til kostfiberindholdet (som varierer efter fødevaregruppe) - overholder visse krav til indholdet af fedt, sukker, salt og fuldkorn. 

Dette skyldes, at formålet med disse mærker er at gøre det lettere for forbrugerne at vælge fødevarer, der er ernæringsmæssigt sundere på flere områder. 

Vær opmærksom når du vælger produkter med ”høj fiberindhold”

Hvis du vælger morgenmadsprodukter med anprisningen ”højt fiberindhold”, skal du være opmærksom på, at der fx kan være en del sukker i, hvorimod det samme ikke gør sig gældende for morgenmadsprodukter, der er mærket med fuldkornslogoet eller nøglehulsmærket.

Kontakt

Sandra Fisker Tomczyk, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelen, Tlf.: 7227 6900


MENU