Gå til hovedindholdet

Fokus på salt

Et af de officielle kostråd lyder, at vi skal spise mad med mindre salt. Men hvorfor og hvordan gør vi det? Vi har spurgt ernæringsekspert og projektlederen for saltpartnerskabet Hanne Høberg Hansen.

Hvorfor er der kommet fokus på salt i kostrådene igen?

Kostrådet omkring salt kom med ved udarbejdelsen af anbefalingerne i 1994, og røg ud igen i 2005. Nu er det så tilbage i de officielle kostråd.

I 2005 var tanken, at folk på mange måder ikke selv er herre over, hvor meget salt de indtager, da størstedelen kommer fra det salt vi indtager gennem den mad, der købes enten i dagligvarehandlen eller ved udespisning, mens en mindre del tilsættes i husholdningerne, gennemsnitlig 11-12 %.

Med det nye kostråd håber vi at forbrugerne bliver mere opmærksomme på at spare på saltet, når de køber ind, laver mad og spiser ude. Samtidig er fødevareindustrien godt i gang med at reducere saltindholdet i deres produkter.

Hvordan får jeg min mad til at smage af mere med mindre salt?

Du må gerne bruge salt. Det er bare vigtigt at smage på maden ved bordet, inden du drysser ekstra salt på og tilsætte salt lidt ad gangen, når du laver mad. En tommelfingerregel er, at der kan tilsættes 1-2 tsk groft salt i en madret til 4 personer. Desuden er der andre måder at få maden til at smage af mere på. Du kan fx bruge flere krydderier og krydderurter i maden.

Er der noget salt der er sundere end andet?

Teoretisk set vil du få lidt mindre salt (natriumkloridindtagelse), hvis du erstatter alt husholdningssalt med "salterstattere". Det er produkter, hvor op til halvdelen af natriumindholdet er erstattet primært med kaliumklorid.

Danskerne får mellem 0 og 5 g husholdningssalt pr. dag, med et gennemsnit på ca. 1 g. Det vil for "gennemsnitsdanskeren" betyde ca. ½ g salt mindre pr. dag. Men for nogle kan det betyde en større nedsættelse. Det er selvfølgelig under forudsætning af, at du bruger samme mængde salterstatter som almindelig salt.

Det er usikkert, om man bruger mere salterstatter end almindelig salt, fordi salterstattere smager af mindre. Det er ikke lykkedes at finde nogle undersøgelser, som belyser dette emne. Uanset om man vil skære ned på saltet ved at anvende salterstatter, eller ved at bruge mindre salt, skal man vænne sig til en mindre salt smag.

Kan man få for lidt salt?

Det er praktisk taget ikke muligt, idet vi kun har behov for omkring 1½ g dagligt. Dette kan normalt dækkes af det saltindhold, der naturligt findes i råvarerne.

Hvad er målet med en indsats omkring salt?

Vi håber, at vi kan skæres 3 g salt af forbrugernes gennemsnitlige daglige indtag. Beregninger viser, at vi kan spare 1000 menneskeliv om året, hvis dette mål nåes. Så her er der en stor gevinst.

Kontakt

Hanne Høberg Hansen, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900.


MENU