Gå til hovedindholdet

Fødevarestyrelsen fraråder: Børn skal ikke drikke energidrik

Flere børn og unge drikker energidrikke med koffein. Unge bør være varsomme med at drikke dem, mens børn helt frarådes at indtage energidrikke.

Er energidrikke farlige?

Du kan være tryg ved at indtage energidrikke solgt på det danske marked, men som med alle andre fødevarer er et overdrevent forbrug ikke sundt, og unge bør være varsomme med deres indtag af koffein. Fødevarestyrelsen fraråder, at børn drikker energidrikke.

Hvis man får meget koffein, kan det have skadelige effekter. Børn påvirkes ved lavere doser end voksne og bør holde sig under 2,5 mg koffein pr. kg kropsvægt pr. dag. Det betyder med andre ord, at et barn på 40 kilo (dvs. et barn på ca. 11 år) højst bør få 1 energidrik på 25 cl pr. dag, dvs. max 100 mg koffein pr. dag. Det er kun en anelse mere, end der er i en almindelig dåse energidrik på 25 cl. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at børn drikker energidrikke, og derfor skal alle energidrikke, der sælges i Danmark, være mærket med en advarsel om, at børn ikke bør indtage produktet.

Fra 13. december 2014 skal alle energidrikke i EU have advarselsmærkningen.

Skadelige effekter

Hvis man drikker store mængder af energidrikke, vil man få et meget højt indtag af koffein. Drikker man en liter energidrik, har man fået lige så meget koffein, som der er i fem kopper kaffe.

Koffein kan give en forbigående følelse af energi. Men koffein i større mængder kan betyde, at man bliver både urolig, nervøs, irritabel og får svært ved at koncentrere sig. Samtidig kan man få mavesmerter, hovedpine og kvalme. Nogle bliver rastløse, mens andre får hjertebanken og muskelrystelser. Andre får svært ved at sove ordentligt, når de har drukket energidrikke. Det betyder paradoksalt nok, at man får mindre energi, jo flere energidrikke man drikker. Man kan herudover opleve en følelse af afhængighed af koffeinen, som kan gøre det svært at styre forbruget.

Energidrikke og alkohol er en uheldig cocktail

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man er tilbageholdende med at drikke en kombination af energidrikke og alkohol, idet blandingen camouflerer alkoholens virkning, så man ikke opfatter, hvor påvirket man i virkeligheden er.

Kontakt

Anne Scott, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, tlf.: 7227 6900.


MENU