Gå til hovedindholdet

Fire tips, der opgraderer din madlavningen

På Alt om kost har vi suppleret vores populære opskrifter med inspiration og ideer til, hvordan du kan tilberede din mad, så det både smager godt, gavner miljøet, din familie og pengepungen.

Mad handler ikke kun om energi og kalorier - det er meget mere. Maden er også en vigtig del af det fællesskab vi har med vores familier, og det er derfor vigtig at medtænke madglæden i de daglige måltider. Det skal være sjovt at lave lækker, billig mad.

Vi inspirerer dig til at komme hele vejen rundt om madlavningen gennem tips til at undgå madspild, afprøve nye tilsmagnings- og tilberedningsmetoder, gøre brug af årstidens råvarer og ved tage børnene med i køkkenet.

1. Bliv bedre til at undgå madspild

En rigtig god grund til at nedsætte madspildet i familien er at spare penge. Madspild er dyrt. Madspild kan bl.a. reduceres ved at gennemtænke og lægge en plan for maden, I spiser for en periode samt at udnytter madrester i stedet for at smide dem ud. Resterne kan fx anvendes i nye retter eller fryses til senere brug.

2. Lav mad der udfordre sanserne

Lækker mad taler til flest mulige af vores sanser på én gang. Duften, smagen, følelsen, udseendet samt ”lyden af maden”,når den tygges, er vigtigt for vores oplevelse af maden.

Ved at være bevidst om sanser, tilberednings- og anvendelsesmetoder for råvarerne, der indgår i madlavningen, kan du forvandle selv simple retter til delikatesser.

3. Brug årstidens råvarer

At gøre brug af frugt og grønt fra den danske sæson giver god og billig smag. Nogle grønsager og frugter er i sæson året rundt, mens andre har en kortere sæson. Du kan blive opdateret på den danske sæsons frugt og grønsager ved et kig i årstidskalenderen.

4. Inddrag børnene i madlavningen, og nyd fordelene

Tag dine børn med i køkkenet og gør madlavningen til et fælles anliggende. Børn er mere interesserede i at spise maden, når de selv har været med til at lave den. Du finder tips til, hvordan små og store børn kan inddrages i hverdagens tilberedning af maden.

Kontakt

Helle Køngerskov, Ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900.


MENU