Gå til hovedindholdet

Får du for meget?

Ta’ toppen af saltet og gør dit blodtryk en tjeneste. Fire ud af ti danskere har for højt blodtryk. En af årsagerne er, at de fleste af os får næsten dobbelt så meget salt, som anbefalet.

400.000 færre danskere vil have et forhøjet blodtryk, hvis vi tager toppen af vores saltforbrug, viser beregninger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Forhøjet blodtryk er den risikofaktor, der er skyld i flest for tidlige dødsfald, og især betyder forhøjet blodtryk en større risiko for hjertekarsygdomme.

Størstedelen af den salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber. Især får vi salt fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Vi får langt mere salt herfra, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen.

- Men der er faktisk produkter med mindre salt på hylderne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen, siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

De fleste af os ved faktisk godt, at vi får størstedelen af vores salt fra de produkter, vi køber. Og samtidig ved vi godt, at salt er skidt for helbredet, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen. 

I undersøgelsen svarer bl.a. 6 ud af 7 ja til, at danskerne generelt spiser for meget salt. Men det er kun en tredjedel, der selv vurderer, at de spiser mere salt end anbefalet. Og så viser undersøgelsen også, at vi ikke er særlig opmærksomme på, hvor meget salt, det bliver til i løbet af en dag.

Derfor vil Fødevarestyrelsen og dens samarbejdspartnere i Saltpartnerskabet nu guide danskerne til en hverdag med lidt mindre salt med kampagnen ”Får du for meget?”

Ta' testen her 

Læs mere om kampagnen her

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34 eller Hanne Høberg Hansen, Ernæringsfagligmedarbejder, Tlf.: 7227 6900


MENU