Gå til hovedindholdet

Den 17. april danser øko-køerne for dig

Har du nogensinde set en ko danse? Hvis ikke, har du chancen d. 17. april kl 12.00 på en øko-gård nær dig.

Se køerne danse

Økodagen d. 17. april er de økologiske køers forårsfest  - det er nemlig dagen, hvor øko-køerne lukkes ud på marken, efter en lang vinter i stalden. Det sker under stort opløb af nysgerrige børn og voksne, som kan se ”køerne danse”, når de i ren kådhed over den friske luft, solen og smagen  af forår, spjætter på vej mod markens friske græs. Arrangementet foregår i hele landet, og byder på et væld af aktiviteter.  Der er åbent på øko-gårdene fra kl. 10.00 til 14.00.

På dagen vil der være smagsprøver på lækre økologiske mejeriprodukter og masser af muligheder for at se, høre, smage, røre og lugte til økologien

Gårdene har arrangeret forskellige aktiviteter som giver børn og voksne muligheder for at lege og opleve gården på en anden måde. Nogle steder er der fx halmleg: En halm-hoppeborg og/eller halmhop. Du kan måske bage snobrød og købe en kage. Ride på heste eller ponytræk. Køre med traktor og vogn. Gå en tur. Mange tilbyder også at man kan nyde sin medbragte madpakke på gården. Opskriftshæfter kan være et tilbud. Klik på linket nederst og se hvad der sker.

At være øko-malkeko og kalv
Økologiske landmænd lægger stor vægt på, at køerne har det godt og lever så naturligt som muligt. Derfor er øko-køerne på græs fra midt i april til 1.november, - hvis vejret og koens helbred tillader det. Hvis de er syge eller er i dårlig kondition, kan de i en periode holdes inde i staldene. I græsningsperioden er de ude i minimum 6 lyse timer om dagen, dog skal der også være mulighed for læ og skygge. Øko-kalve der er fyldt 4-6 måneder skal have adgang til græs fra 1.maj til 1. september.

I staldene får Øko-koen daglig motion i det der kaldes løsdriftsstalde, hvilket vil sige at de ikke står bundet. Her er der rigeligt lys, luft og strøelse (fx halm) og køer og kalve har god plads til at udføre deres naturlige adfærd. Foderet skal bestå af minimum 60 % grovfoder, såsom ensilage (fermenteret grønt), roer, græs eller halm. Øko-køer bliver fodret med økologisk kraftfoder (energi- og proteinrigt) som ikke er gensplejset fx majs og kornsorter.

Find din øko-gård her

Læse mere om "Værd at vide om gårdbesøg”

Kontakt

Bodil Christensen, Fødevarestyrelsen, Tlf.: 7227 6900


MENU