Gå til hovedindholdet

2 fade, 2 grilltænger - og vask så hænder!

Blot nogle få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende gæsterne fra bordet med et ulmende maveonde og senere en omgang diarré eller opkast.

Her umiddelbart inden der for alvor fyres op for grillsæsonen, minder Fødevarestyrelsen om de tre gode grillråd:

  • 2 fade - ét til råt og ét til stegt kød.
  • 2 grilltænger - én til råt og én til stegt kød.
  • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.

Hvis grillmesteren ikke formår at holde råt og stegt kød adskilt på hvert sit fad, og der heller ikke er én tang til det rå kød og én til det stegte, og håndhygiejnen i øvrigt er tvivlsom, så har grillmesteren en sikker opskrift på fiasko.

Flest syge af campylobacter i grillsæsonen

”Hver sommer i grillsæsonen oplever vi, at særligt mange forbrugere bliver syge af campylobacterbakterier, fordi det glipper med hygiejnen, når vi griller udenfor. Derfor gentager Fødevarestyrelsen nu de tre grillråd”, siger dyrlæge Nicoline Maag Stokholm fra Fødevarestyrelsen.

”Campylobacter er den fødevarebakterie, som gør flest mennesker syge. Sidste år blev omkring 4.000 syge af campylobacter i Danmark, men tallet er sandsynligvis 10-20 gange højere, fordi mange ikke går til lægen”, vurderer Nicoline Maag Stokholm.

Grillkampagnen

Fødevarestyrelsen sætter de kommende uger fokus på grillrådene. Forbrugerne vil i uge 18 og uge 22 blive præsenteret for en kort grillfilm i fjernsynets DR OBS-udsendelser. Derudover uddeler styrelsen Go Cards med grillrådene landet over i caféer og biografer.

Ved at følge Fødevarestyrelsens råd undgår du at sprede bakterier fra det rå kød over på den færdige mad som fx salat, brød og det færdigstegte kød. Hvis du sørger for en god hygiejne, også ved havegrillen, bliver grillgæsterne ikke syge, selvom der skulle være bakterier i kødet.

Kontakt

Fødevarestyrelsen, Nicoline Maag Stokholm, Dyrlæge, Tlf.: 7227 6900.


MENU