Gå til hovedindholdet

Om Nøglehullet

Nøglehullet er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der på en enkel og synlig måde gør det nemmere at finde de sundere fødevarer og madretter og når du handler.

Fødevarer og madretter med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre, og derfor gør Nøglehullet det nemmere at vælge sundere og leve efter de officielle kostråd i hverdagen. Nøglehullets fire budskaber er:

Hvilke produkter kan få Nøglehullet?

Kig efter Nøglehullet på alle slags fødevarer fra kød, færdigretter og kornprodukter til frugt, grønt, fisk og fedtstof og alt det ind i mellem. Kun fødevarer, der kan indgå i en sund og varieret kost, kan mærkes med Nøglehullet. Fødevarer, der kan få Nøglehullet, er inddelt i 33 kategorier inden for 11 produktgrupper:

Mærkning med Nøglehullet er frivillig

Det er frivilligt at anvende Nøglehullet, og fødevarevirksomheder, butikker og alle, der deltager i produktion og markedsføring af fødevarer, der opfylder kriterierne for Nøglehullet, kan benytte mærket. Det betyder, at den samme fødevare, fx skummetmælk, har et Nøglehulsmærke hos én producent, men ikke hos en anden.

 

 

Dynamisk ordning

Nøglehulsmærkningen er en dynamisk ordning, og det er en vigtig målsætning, at kriterierne fastsættes, så de stimulerer til produktudvikling. Fødevaregrupper og kriterier revideres, når vidensgrundlaget om ernæring og/eller ændringer i markedet for fødevarer tilsiger det.

 

 

Materialer

Nøglehulsfolderen

MENU