Gå til hovedindholdet

Grønsager, frugt, bær og nødder

Her kan du læse, hvilke krav grønsager, frugt, bær og nødder skal leve op til for, at de kan mærkes med Nøglehullet. 

Grønsager og kartofler

Grønsager, bælgfrugter, kartofler, andre rodfrugter og krydderurter, som er uforarbejdet eller forarbejdet (ekskl. Krydderurter) kan mærkes med Nøglehullet, hvis de lever op til følgende krav: 

  • Maks. 3 gram tilsat fedt per 100 gram 
  • Maks. 20 % mættede fedtsyrer i det tilsatte fedt 
  • Maks. 1 gram tilsat sukker per 100 gram 
  • Maks. 0,5 gram salt per 100 gram

Grønsager og kartofler kan markedsføres færdigpakkede og ikke-færdigpakkede.

Eksempler på produkter, der tilhører kategorien: 

  • Friske eller frosne rodfrugter, bælgfrugter og andre grønsager 
  • Tørrede bønner 
  • Skrællede og skivede kartofler 
  • Flåede tomater

Frugt og bær

Frugt og bær, som er adskilt, udskåret, hakket, formalet, pillet, knust, kølet, frosset, dybfrosset, optøet eller varmbehandlet (fx opvarmet til 100 grader i et minut), kan mærkes med Nøglehullet.
Der er ikke fastsat specifikke krav til denne produktgruppe, og derfor må frugt og bær med Nøglehullet ikke være tilsat salt, sukker eller fedt.
Frugt og bær kan markedsføres færdigpakkede og ikke-færdigpakkede.

Eksempler på produkter, der tilhører kategorien: 

  • Frisk frugt og friske bær 
  • Varmbehandlede frugter og bær, fx hindbær 
  • Frosset, skåret og usødet frugt

Marmelade, frugt- og juicekoncentrater kan ikke mærkes med Nøglehullet.

Nødder

Nødder og jordnødder, som er afskallet, formalet, knust og/eller ristet kan mærkes med Nøglehullet, hvis de lever op til følgende krav: 

  • Maks. 10 gram mættede fedtsyrer per 100 gram 
  • Må ikke være tilsat salt, sukker eller fedt

Eksempler på produkter, der kan mærkes med Nøglehullet 

  • Hele eller hakkede nødder og jordnødder 
  • Tørristede nødder og jordnødder 
  • Usødet og usaltede nødder og jordnødder

Materialer

Nøglehulsfolderen


MENU