Gå til hovedindholdet

Principper for madtilbud

Fødevarestyrelsens principper er inddelt efter otte madtilbud. I skal kun fokusere på de madtilbud, som er relevante for jer. Find jeres madtilbud og følg principperne.

Madtilbudene er sammensat af både basisråvarer og supplerende råvarer fra råvareoversigten.

De otte mad og drikkevaretilbud er: 

  • Frokostretter, der udgør et helt måltid i sig selv. Fx varme retter med fisk, kød eller bælgfrugter samt suppe, pizza, madtærter og pirogger.
  • Sandwich, wraps, burgere o.l., der udgør et helt frokostmåltid i sig selv. 
  • Salatbuffet, der tilbydes som tilbehør til andre madtilbud, eller som et helt frokostmåltid i sig selv.
  • Morgenmad, der udgør et helt måltid i sig selv. Det gælder både små tilbud, fx havregryn med mælk og frisk frugt, og større morgenmadsbuffeter med udvalg af frugt, grønt, brød, gryn, æg, ost og andet pålæg samt mælk og yoghurt .
  • Større mellemmåltider. Fx mellemmåltider der tilbydes til elever, der har sent fri eller går i SFO, samt større mellemmåltider om formiddagen .
  • Løssalg og småretter, der sælges som supplement til madpakken, de øvrige madtilbud, eller som mellemmåltid om formiddagen. Fx frugt og grønt, boller, yoghurt, mindre pizzastykker o.l.
  • Drikkevarer, der indgår i sortimentet, herunder vand, mælk og juice.
  • Søde sager, der tilbydes udover de sundere madtilbud, fx dessert og kage.

Se mere i Fødevarestyrelsens guide til sundere mad i skolen på side 10. I kan også finde tips til at følge principperne i praksis samt vejledning til mængder og portionsstørrelser i guiden på side 34 og 37.

Madrester

Tænk madrester ind i menuplanlægningen. Madrester, der kun udgør en mindre andel af det samlede madtilbud, kan altid tilbydes for at undgå madspild.

Aftensmad

Serverer I aftensmad, er det muligt at anvende principperne for frokostretter fra guiden til ungdomsuddannelsen og arbejdspladsen til jeres aftensmåltider.

Døgnkost/natarbejde

Der er endnu ikke udviklet særlige guidelines for døgnkost/natarbejde. Der er altså ikke principper for den mad, I tilbyder i løbet af en nattevagt.  

Hvis I er en arbejdsplads, der tilbyder måltider i forbindelse med natarbejde, kan I bruge principperne for de øvrige madtilbud som inspiration. Brug fx principper for ’frokostretter’ hvis I tilbyder et større måltid om natten, og anvend principperne for ’løssalg og småretter’, til de mindre måltider om natten.

Der er plads til det hele – bare ikke hele tiden

Op til 10 gange årligt kan I afvige fra principperne og gøre noget helt andet. I vælger selv, hvornår det skal være. I vælger også, hvordan maden skal sammensættes disse dage, fx ved temadage eller fejring af begivenheder og højtider.

 

MENU