Gå til hovedindholdet

Trin for trin

Fødevarestyrelsens guide til sundere mad i skolen er baseret på tre trin. Det gør det overskueligt at få omsat guiden til praksis. 

Trin 1: Basis på plads

Guidens første trin handler om at skabe et overblik over jeres basisråvarer, se oversigten over basisråvarer s. 8-9. Basisråvarer er de råvarer, som er basis for den mad, vi spiser:

  • grønsager og frugt
  • fisk, kød, æg og bælgfrugter
  • kartofler og kornprodukter
  • fedtstoffer og fedtstofprodukter
  • mejeriprodukter og ost

Det er muligt at supplere de daglige basisråvarer med råvarer fra oversigtens ’Supplerende råvarer’. Hvor meget, og hvor ofte, ser I under hvert enkelt madtilbud.

Brug råvareroversigten til at få overblik over jeres råvareindkøb.  I jeres gennemgang af oversigten, kan I få et overblik over, hvad der skal ændres i jeres nuværende indkøb.

Trin 2: Principper for madtilbud

  • Find de madtilbud på side 10 og 11, der passer til jeres sortiment. Find ud af, om I allerede laver mad efter principperne, eller om I skal foretage ændringer. 
  • Start med de nemme ændringer fx at bytte nogle råvarer ud, eller øge mængden af grønt. Indfør ændringerne lidt efter lidt
  • Læg en plan for, hvad I vil ændre hvornår. 

I kan med fordel lave en handlingsplan for jeres ændringer, så kan I let følge op på de gode initiativer. 

Se et eksempel på en handlingsplan nederst på siden. Her kan I også downloade en tom handlingsplan.

Trin 3: Markedsføring med Måltidsmærket

Tjeklisten som I finder på side 30, er et hjælpeværktøj, som I kan bruge i det daglige arbejde. Den er med til at sikre at maden lever op til principperne for de enkelte madtilbud.

Når I følger principperne for jeres madtilbud, er I klar til at markedsføre jer med Måltidsmærket - og så er I sikkert i mål med sund skole mad. 

God fornøjelse!

Download en tom handlingsplan, som I selv kan udfylde. 

Læs om tilmelding og markedsføring ved at følge linket i boksen nedenfor.

Eksempel på handlingsplan
MENU