Gå til hovedindholdet

Overvægt i familien

Overvægt kan komme til udtryk på forskellige måder i forskellige familier.

Overvægtige børn og overvægtige forældre

Overvægtige børn ses tit i familier, hvor forældrene også er overvægtige. Er alle i familien overvægtige, bør hele familien se på, hvordan måltidsmønstrene kan ændres, og hvordan fysisk aktivitet kan komme til at fylde mere i hverdagen.

Overvægtige børn, men normalvægtige forældre

Hvis børnene er overvægtige, mens forældrene ikke er det, kan det fx skyldes, at forældrene ikke tænker så meget over at servere sund mad i passende mængder og/eller har fysisk krævende arbejde. Måske føler forældrene, at de kan spise, hvad de vil, uden at tage på. Det behøver dog ikke at være tilfældet for barnet eller børnene.

Her er det en god ide, at de voksne i familien er rollemodeller og skaber rammer for børnene, så børnene præsenteres for sunde vaner i hverdagen med sund mad og daglig motion.

Mor og far er overvægtige, men børnene er ikke

Når mor og far er overvægtige, mens børnene ikke er, så er det vigtigt, at børnene ikke bliver en del af en eventuel slankekur, men at de spiser efter anbefalingerne og dyrker motion hver dag.

Inaktive forældre har sværere ved at få deres børn til at dyrke motion

Overvej hvilke aktiviteter familien kan lave sammen for at få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen. I kan afprøve forskellige sportsgrene i fx sportsklubber og foreninger, som kan give børn og voksne lyst til at bevæge sig mere. Aktiv transport som cykelture eller gåture i stedet for bilen er en måde at få mere aktivitet ind i hverdagen.

Hjælp at hente - en lettere barndom

Overvægt er i dag så udbredt, at det kan være svært at se, om ens barn vejer for meget. Men som far eller mor er det vigtigt at være opmærksom, for overvægt kan få alvorlige konsekvenser både i barndommen og senere i livet. 

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside - En lettere barndom - kan du teste, om dit barn vejer for meget, og få gode råd og ideer til at give dit barn sunde vaner for livet.

Find linket nedenfor

 

MENU