Gå til hovedindholdet

Det Økologiske Spisemærke

Sådan får du et økologisk spisemærke i dit storkøkken

De økologiske spisemærker består af tre spisemærker – bronze 30-60 % økologi, sølv 60-90 % og guld 90-100 % – og er udviklet særligt til storkøkkensektoren.

Det økologiske spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at spisestedet satser på økologi. Mærket viser andelen af indkøbte økologiske føde- og drikkevarer på spisestedet.

Der er kort vej fra tanke til konkret at få spisemærket op at hænge i storkøkkenet. En enkel opgørelse af de indkøbte økologiske råvarer er det, der kræves.

Sådan gør du

  • Lav en opgørelse over de seneste tre måneders indkøb af økologiske og konventionelle fødevarer. Brug øko-regnskabet nedenfor til at beregne din økologiandel, og se hvilket mærke, du kan opnå.
  • På spisemærkehjemmesiden finder du en vejledningsvideo, der viser dig, hvordan du udfylder øko-regnskabet. 
  • Indsend øko-regnskabet elektronisk sammen med din ansøgning til Fødevarestyrelsen.
  • Fødevareregionen kommer på kontrolbesøg og tjekker, at opgørelsen passer med fakturaerne i regnskabet.
  • Fødevareregionen udsteder dokumentation for det økologiske spisemærke til dit storkøkken.
  • Spisemærket til brug i markedsføring kan købes hos Økologisk Landsforening eller downloades til web eller print på Spisemærkehjemmesiden.

Spar tid

Spar tid med de daglige registreringer af indkøbte råvarer. Bed dine leverandører om at give dig en samlet kvartalsmæssig opgørelse over dine indkøb af økologiske og konventionelle råvarer.

Dokumentation

Dine leverandører af økologiske råvarer skal være økologikontrollerede, og du skal have dokumentation for det. Find oversigten over godkendte øko-leverandører via linket nedenfor.

Årlig kontrol

Kontrollen med spisemærket er årlig, og storkøkkenet skal mindst kvartalsvis lave opgørelsen, så det sikres, at spisemærket viser det rigtige niveau af økologi.

Hjemmeside om det økologiske spisemærke

Læs meget mere om, hvordan køkkenet kan få Det Økologiske Spisemærke, og tilmeld dig det økologiske nyhedsbrev på linket nedenfor.

MENU