Gå til hovedindholdet

Jod

Jod er et livsvigtigt mineral. Jod er en bestanddel af stofskiftehormonerne (thyroxin (T4)) og trijodthyronin (T3)), der dannes i skjoldbruskkirtlen. Det er den eneste kendte funktion, jod har i kroppen. Jod er således nødvendig for, at skjoldbruskkirtlen kan danne de hormoner, der regulerer kroppens stofskifte.

Mangelsygdomme

Skjoldbruskkirtlen sidder på halsens forside. Hvis skjoldbruskkirtlen ikke får jod nok, begynder kirtlen at vokse. En forstørret skjoldbruskkirtel kaldes for struma. Normalt er struma ganske harmløs, men i nogle tilfælde kan skjoldbruskkirtlen vokse så meget, at den trykker på luftrøret og spiserøret. En struma vil derfor ofte blive opereret. En forstørret skjoldbruskkirtel bør altid undersøges af en læge.

I nogle tilfælde kan mangel på jod give forhøjet stofskifte. Symptomerne herpå er hjertebanken, forhøjet blodtryk, uro i kroppen, øget appetit og vægttab.

Voksne anbefales 150 µg jod dagligt

De fleste mad- og drikkevarer indeholder lidt jod, men kun få fødevarer indeholder jod af betydning. Fisk og især mælk er de fødevarer, der indeholder mest jod.

Jod i salt

Tidligere fik danskerne for lidt jod gennem maden. Derfor har sygdommen struma været hyppig i Danmark. Det er grunden til, at der nu tilsættes jod til husholdningssalt samt til salt, der bruges ved brødfremstilling. Både brødindustrien og bagerne anvender salt med jod.

Hvis du har en stofskiftesygdom, har du måske fået at vide, at du ikke må få for meget jod. Den mængde jod, der er i saltet, er lille, og vil ikke betyde noget for en stofskiftesygdom.

Læs mere

Jod i fødevarer

MENU