Gå til hovedindholdet

Anprisninger af vitaminer og mineraler

”C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion”. Måske er du stødt på en sådan eller lignende tekst, på de fødevarer du køber – det kaldes en sundhedsanprisning.

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer, som er nødvendige for, at kroppen kan fungere. Kroppen kan ikke selv danne stofferne, og det er derfor nødvendigt at få dem fra kosten. I butikkerne ser man ind i mellem produkter, der er mærket med, at de indeholder et vitamin eller mineral med en bestemt virkning på kroppen. Det kan fx være en anprisning på en juice om, at vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion. Eller det kan være en anprisning på et kosttilskud eller en læskedrik, som er beriget med vitamin B6, hvor der så står, at vitamin B6 bidrager til at regulere hormonaktiviteten. Disse anprisninger kaldes sundhedsanprisninger, fordi de fortæller, at der er en sammenhæng mellem en fødevare eller et indhold i en fødevare og en effekt på sundheden.  

Får vi den effekt, der loves?

De sundhedsanprisninger, der kan bruges for vitaminer og mineraler beskriver i de fleste tilfælde kun, at et bestemt vitamin eller mineral er med til at vedligeholde en normal kropsfunktion. Det kan fx være ”Folat bidrager til immunsystemets normale funktion”. For størstedelen af de løfter om gavnlige virkninger, der kan findes på produkterne, får man således kun den lovede effekt, hvis man mangler det pågældende vitamin og mineral. Der er heller ikke tale om ”her og nu virkninger”, men om virkninger man kan få på lidt længere sigt, hvis man mangler det pågældende vitamin eller mineral. Når et produkt fx anprises med at vitamin C bidrager til at mindske træthed og udmattelse betyder det ikke, at man bliver frisk lige her og nu ved at spise vitamin C gennem produktet. Det betyder bare, at hvis man mangler vitamin C, så vil en tilførsel af vitaminet kunne mindske træthed og udmattelse på lidt længere sigt. Men det er ikke særligt sandsynligt, at træthed i den danske befolkning skyldes mangel på vitamin C. 

Kun særlige grupper i befolkningen mangler vitaminer og mineraler

Kostundersøgelserne, der laves af DTU Fødevareinstituttet viser, at danskernes gennemsnitskost er tilstrækkelig, og at danskerne derfor ikke generelt har behov for ekstra vitaminer og mineraler.

Kun særlige grupper i befolkningen skal være opmærksom på, om de mangler visse vitaminer og mineraler. Derfor har Fødevarestyrelsen en række anbefalinger til disse personer, som befinder sig i en særlig situation, der gør, at et tilskud til kosten kan være en god idé. 

Læs mere
De særlige grupper er bl.a. ældre, gravide og småbørn og spædbørn. Her på siden har vi samlet de anbefalinger, der er, til de særlige grupper. Læs mere her.

Vedr. D-vitamin er der også anbefalinger til forskellige grupper, som du kan læse om her.  

Fakta

Sundhedsanprisningerne skal være godkendte
Sundhedsanprisninger må kun bruges på produkter, hvis de er godkendt. For at få en sundhedsanprisning godkendt skal der fremlægges dokumentation for virkningen, der skal vurderes videnskabeligt. Det er EU’s Fødevaresikkerhedsautoritet, der foretager den videnskabelige vurdering. 

Det er muligt at finde alle de godkendte sundhedsanprisninger i et register, der opdateres løbende af EU-Kommissionen. Du kan finde registeret her.

Du kan fx søge på det enkelte vitamin eller mineral og på ”authorised” (godkendt).

Det er ikke tilladt i markedsføringen at henvise til eller fremhæve personer med mangel på vitaminer og mineraler. Det er heller ikke tilladt at reklamere med, at kosten ikke kan tilføre tilstrækkelige mængder af næringsstoffer.

MENU