Gå til hovedindholdet

Sukker

Sukker er et rent stof udvundet af sukkerroer eller sukkerrør. Det rene sukker indeholder ikke vitaminer og mineraler, som ellers findes i fx søde frugter. Rent sukker kaldes populært for tomme kalorier.

Sukker indeholder kun energi, i modsætning til en ananas eller en appelsin som ud over deres naturlige sukkerindhold også indeholder vitaminer og mineraler. Hvis maden indeholder for mange tomme kalorier, så optager de pladsen for sundere madvarer, og der vil være en risiko for, at man ikke får dækket sit behov for vitaminer og mineraler.

Det anbefales, at en sund kost højst bør indeholde tilsat sukker svarende til 10 % af kostens energiindhold. Denne mængde svarer til maks. 30 gram sukker om dagen for et børnehavebarn, for et skolebarn 45-55 gram, for en voksen kvinde maks. 55 gram og for en mand maks. 70 gram sukker.

Man kan altså godt både spise sundt og samtidig tilgodese den søde tand. I den forbindelse er det værd at huske på, at det naturligt forekommende sukker i frugt og grønsager ikke tæller med i regnskabet.

Sukker konserverer

Sukker bruges, da det har nogle teknologiske egenskaber og en sødende smag. I bagværk virker sukkeret som et afstivende skelet og giver sprødhed, fordi sukkeret bliver stift og karamelliserer under bagningen. Sukker i store mængder har en konserverende effekt, fordi sukkeret binder vandet og sænker vandaktiviteten. Bakterier og skimmelsvampe har derfor svært ved at leve i produkter som fx marmelade, syltetøj og saft.

Hvad med honning?

Honning er stort set også rent sukker, som bierne har udvundet af blomsternes nektar. Honning indeholder små mængder af vitaminer og mineraler, men det er så lidt, at det er uden betydning for sundheden. Honning skal derfor også regnes med til de tomme kalorier.

Danskernes kostvaner

Ifølge kostundersøgelsen spiser og drikker vi i gennemsnit 20 kg sukker om året. Vi får hovedsageligt sukker fra sodavand, saft, slik, chokolade, kager og lignende.

Især børnene får alt for meget sukker. Seks ud 10 børn får mere end 10 % af deres energi fra sukker.

MENU