Gå til hovedindholdet

Margarine

Margarine laves enten af planteolier alene eller af en blanding af planteolier og fx sildeolie. Olierne gennemgår forskellige processer, som fjerner smag og lugt og giver en fastere margarine. Minarine laves på samme måde, men indeholder mere vand og mindre fedt.

Det gælder generelt om at spare på fedtet, det vil sige også på margarine. At vælge de typer, der indeholder mindst fedt, kan være én måde at gøre det på.

Margarine kan bruges til de samme ting som smør, det vil sige på brød og til bagning, stegning og sovs. Meget bløde margariner egner sig ikke til mørdej og andre fede deje, der skal rulles ud.

På grund af det høje vandindhold egner minarine sig ikke til stegning og bagning, men kun til at smøre på brød. Margarine til bordbrug har et varierende indhold af mættede fedtsyrer, men indeholder som regel mindre end stege- og bagemargarine og en del mindre end smør og blandingsprodukter. Se på margarinens deklaration, hvis du vil vide mere.

Stege- og bagemargarine er i de fleste tilfælde de margariner, der indeholder mest mættet fedt. De indeholder dog mindre end smør og som regel mindre end blandingsprodukter.

MENU