Gå til hovedindholdet

Energiprocenter

Den energi, vi får fra maden, kommer fra de energigivende næringsstoffer fedt, kulhydrat, protein og alkohol. Hvor mange procent af madens samlede energiindhold, der kommer fra hver af de enkelte næringsstoffer angives ved en energiprocent, E%.

Energiprocenter bruges i varedeklarationer og i bøger, pjecer og andet informationsmateriale om ernæring og sund mad.

Røber om man spiser sundt

Energiprocenterne kan bruges til at vurdere, om maden er sund og lever op til anbefalingerne for en sund kostsammensætning. Det anbefales, at man i en sund kost højst får 32-33 % af energien fra fedt. 45-60 % bør komme fra kulhydrat og 10-20 % fra protein. Indtaget af alkohol bør ikke overstige 5 % af energien.

Beregning af energiprocenter

Beregninger af energiprocenter er berettigede, hvis man har ansvaret for at lave mad til mange mennesker som fx i et institutionskøkken. Her er der mening i at kontrollere, om den mad, som serveres, overholder retningslinjerne for en sund energifordeling. Ernæringsforskere beregner også energiprocenterne, når de skal vurdere resultaterne af kostundersøgelser.

Energiprocenter beregnes lettest i et kostberegningsprogram på computeren, da det er både besværligt og uoverskueligt at beregne dem uden.

MENU