Gå til hovedindholdet

Næringsstoffer

Maden indeholder det brændstof, som vores krop skal have for at kunne bevæge sig og fungere i øvrigt. På samme måde som en bilmotor får energi fra benzin, får kroppen energi fra de energigivende næringsstoffer i maden. Det er fedt, kulhydrat, protein og alkohol. Når disse stoffer omsættes i kroppen, minder det kemisk set om forbrændingen i en benzinmotor, og der dannes energi, som blandt andet musklerne bruger, når de bevæger sig.

Normalt forbrænder kroppen en blanding af fedt, kulhydrat, protein og eventuelt alkohol svarende til det, der er i den mad, man spiser. Men i ekstreme situationer laver kroppen om på det. Under langvarig sult kommer det meste af energien fx fra fedt, som tages fra kroppens fedtdepoter, mens den energi, som kroppen bruger under et 100-meter-løb, udelukkende kommer fra kulhydrat.

1 kcal = 4,2 kJ

Energien i maden angives i kilojoule (kJ). Tidligere brugte man måleenheden kilokalorier (kcal), som i daglig tale hedder kalorier.

Sammenhængen mellem værdierne er 1 kcal = 4,2 kJ. Det vil sige, at skal du regne fra kalorier til joule skal du gange med 4,2. Skal du fra joule til kalorier, skal du dele med 4,2.

Ved beregning af energi skal benyttes følgende omregningsfaktorer:

  • Kulhydrat : 17 kJ/gram og 4 kcal/gram.
  • Protein: 17 kJ/gram og 4 kcal/gram.
  • Fedt: 37 kJ/gram og 9 kcal/gram.
  • Alkohol (ethanol): 29 kJ/gram og 7 kcal/gram.
  • Fibre: 8 kJ/gram og 2 kcal/gram.

Anbefalinger

Voksne danskere spiser i gennemsnit en kost, hvor 35 % af energien kommer fra fedt, 50 % fra kulhydrat og 15 % fra protein, når energibidraget fra alkohol udelades af beregningerne. Det anbefalede indhold i en sund kost er højst 32 % af energien fra fedt, 50-60 % fra kulhydrat og 10-20 % fra protein. Indtaget af alkohol bør begrænses og ikke overstige 5 %.

MENU