Gå til hovedindholdet

Opbevaring af madvarer

Fryser

Pak varerne ind i fryseposer og skriv på pakken, hvad der er i den, og hvornår den er lagt i fryseren. Hold styr på fryserens indhold, så der ikke er noget, der ligger og bliver gammelt og uspiseligt. Hold eventuelt de forskellige varegrupper adskilt, så er det nemmere at finde varen og få et overblik over indholdet.

Tjek jævnligt, at temperaturen er minus 18 grader. Hvis du skal fryse meget ned på én gang, så sæt fryseren på indfrysning. Se i brugsanvisningen, hvor mange kilo du kan fryse ind ad gangen.

Optøning

Det er mest økonomisk at tø de frosne varer op i køleskabet. Læg varer i køleskabet på et fad, så de ikke drypper på andre varer i køleskabet.

Hvis du har glemt at tage maden ud af fryseren, kan mindre pakker tøs ret hurtigt op i en plastpose i et fad med koldt vand eller i mikrobølgeovnens optøningsprogram.

Genindfrysning

Hvis du har taget mad ud af fryseren og alligevel ikke får brug for det, kan det meste genindfryses. Hvis maden ikke er tøet op, lægges den bare tilbage i fryseren. Det samme gælder, hvis maden har ligget til optøning i køleskabet og kun lige akkurat er blevet blød. Hvis maden har ligget til optøning på køkkenbordet, og derved er blevet varm på overfladen, skal den tilberedes og køles hurtigt ned, før den lægges tilbage i fryseren. Optøet fisk og skaldyr, frugt, grønt og brød er ikke velegnet til genindfrysning.
Optøet spædbørnsmad skal altid kasseres.

Mad til to dage

Afkøl maden hurtigt, hvis den ikke skal spises straks. Bakterier formerer sig hurtigt i temperaturområdet mellem 20-40 grader. Sæt middagsrester direkte i køleskabet, også selv om de stadig er lunkne. Større portioner nylavet mad, der skal gemmes til dagen efter, køles hurtigst af ved at sætte gryden ned i koldt vand. Skift vandet, når det bliver varmt. Rør i retten, så sker afkølingen hurtigere, og sæt den i køleskabet, så snart den er afkølet. Det kan eventuelt være praktisk at dele meget store portioner i mindre skåle, så køler maden hurtigere af og kan måske også bedre være i køleskabet.

MENU