Gå til hovedindholdet

Holdbarhed i køleskabet

Mange smider mad ud, fordi de er usikre på, hvor længe de kan holde sig. Meget madspild kan dog undgås.

Denne vejledning skal udelukkende ses som en rettesnor, da det er svært at angive en præcis holdbarhedstid på en madvare. Der er mange faktorer der spiller ind, fx:

  • Hvilken temperatur har madvaren været opbevaret ved?
  • Hvor længe har den ligget ude på køkkenbordet eller spisebordet?
  • Har den været hældt over i en skål og tilbage i glasset?
  • Har nogen stukket i den med snavset bestik?

Det er derfor vigtigt, at du bruger dine øjne og din næse til at vurdere madvaren inden brug.

Kød

  • Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 3-4 dage.
  • Andre kødtyper: 2-3 dage.
  • Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
  • Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
  • Råt fjerkræ: 2-4 dage.
  • Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed.
  • Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage.

Fisk

  • Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
  • Tilberedt fisk: 1-2 dage.
  • Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
  • Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
  • Gravet laks: 1-2 dage.

Fiskekonserves

  • Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage.
  • Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage.
  • Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag.

Mælkeprodukter

  • Mælk og fløde: 2-3 dage.
  • Surmælksprodukter: 4-5 dage.
  • Smør, margarine, fedt: Se datomærkning.
  • Skæreost: 3-4 uger.
  • Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
  • Diverse oste: 2-3 dage.

Æg

  • Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
  • Æggeblommer: 1 dag.
  • Æggehvider: 2-3 dage.
  • Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
  • Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage.
  • Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
  • Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.

Diverse

  • Juice: 4-5 dage.
  • Saft på karton: 8-10 dage.
  • Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.
MENU