Gå til hovedindholdet

Genbrug dine madrester

Allerede i planlægningsfasen kan du overveje, hvordan du udnytter dine madrester i stedet for at smide dem ud. Resterne kan fx anvendes i nye retter eller fryses til senere brug. Det er godt for både miljøet og din pengepung – og letter samtidig madlavningen en anden dag.

Husk at holde de grundlæggende hygiejniske regler, når du bruger madrester i køkkenet. God køkkenhygiejne er vigtig for at sikre, at ingen i familien bliver syge af maden. Du kan selv gøre en masse for at undgå sygdomme. Det er fx vigtigt at vaske hænder før madlavning, at bruge forskellige spækbrætter til kød og grønsager og at køle maden hurtigt ned, hvis den skal gemmes. Skal du genopvarme maden, er det vigtigt at opvarme den til minimum 75 grader.

Her får du forslag til, hvordan rester af forskellige madvarer kan genbruges og anvendes i en ny variant.

Rester af brød

  • Rugbrød nedfryses og gemmes til øllebrød.
  • Rugbrød kan rives til ymerdrys.
  • Rugbrød kan ristes i ovnen smurt med lidt olie, som stave eller tern og bruges som tilbehør.
  • Hvedebrød i tern kan ristes og bruges som tilbehør, fx croutoner.
  • Hvedebrød kan tørres til raps.

Rester af kogte ris, bulgur, couscous m.m.

  • Kan tilsættes fx farsretter som frikadeller, farsbrød m.m. eller anvendes som kødforlænger eller -erstatning.
  • Kan tilsættes en hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern.
  • Kan bruges som fyld i grønsagssuppe.
  • Kan tilsættes æg, fint revet grønt og krydderier og steges på panden til risfrikadeller.

Rester af kogte kartofler

Rester af kogte pasta

  • Som fyld i suppe.
  • Som fyld i en hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern, eller fx til pasta med skinke og ærter.
  • Som fyld i pålægssalater, fx karrysalat.

Rester af grød

  • Kan tilsættes brøddej.
  • Risengrød kan anvendes til klatkager.

Rester af tilberedt kød

Rester af tilberedt fisk

Rester af mejeriprodukter

Rester af grønsager

  • Kan hakkes og kommes i fars eller sovs.
  • Stokke fra broccoli eller blomkål kan dampes, blendes og bruges blandet sammen med et magert mejeriprodukt og anvendes som pålæg, sovs eller dressing.
  • Blendes og kommes i farsmad, fx frikadeller, farsbrød, kødboller m.m. Fx frikadeller med brun sovs.
  • Bruges som supplement til pålæg, let kogte grønsager og som gnavegrønt.
  • Rå grønsager rives og kommes i brøddejen til fx gulerodsboller.
  • Grønsagsmos kommes i brøddej.
  • I grønsagssuppe.
  • Pesto kan anvendes i madbrød til tomatsuppe med kartofler og kikærter.
  • Lav pesto af grøntsagsrester, fx krydderurter.
  • Kan anvendes i en lasagne, tomatsovs eller kødsovs. Fx pasta med kødsovs og lasagne.
  • Kan anvendes i gratin eller æggekage.
  • Grønsagssovs, fx tomatsovs, kan kommes på pizzaboller, snegle m.m.
  • Fyld i tærter, æggekager og gratiner til fx ovnæggekage med kartofler og broccoli.
  • Kog grønsagsrester, vand og krydderier til grønsagsfond.

Rester af frugt

  • Revet frisk frugt kommes i brøddej.
  • Blendes til smoothie.
  • Koges til marmelade, chutney og lignende.
  • Frugtgrød som topping til grød.
  • Frisk frugt skåret i skiver som pålæg.
MENU