Gå til hovedindholdet

Hvis du ikke spiser mælkeprodukter eller ost

Hvis ikke du spiser mælkeprodukter eller ost, kan det være svært for dig at få dit calciumbehov dækket, hvis du har almindelige danske kostvaner.

Det specielle ved mælkeprodukter er, at de har et så højt calciumindhold, at du ikke behøver bekymre dig om at få calcium nok, hvis du indtager ca. ½ liter mælkeprodukt dagligt. Hvis du spiser sundt og efter de officielle kostråd kan du nøjes med mindre – ca. ¼ liter mælkeprodukt dagligt.

Du skal derimod være omhyggelig med at sammensætte din kost, hvis du ikke spiser mælkeprodukter og ost. Du kan dog godt sammensætte en sund kost med et calciumindhold, der svarer til anbefalingerne,  uden mælkeprodukter. Det kræver, at du sammensætter din dagskost med nogle bestemte fødevarer, som indeholder et rimeligt indhold af calcium. Download nedenfor et eksempel på en dagskost med fokus på calciumkilder til en kvinde på 31-60 år.

I eksemplet spiser Helle fx grønne grønsager, hvidkål, hvide bønner og sardiner. Ulempen er, at det kan være en udfordring at variere måltiderne med disse ingredienser hen over længere tid. Vandet i Danmark indeholder også calcium – især hvor vandet er hårdt.

Næringsstofindholdet i forskellige produkter kan ses på hjemmesiden foodcomp.dk.

Spiser du ikke mejeriprodukter og heller ikke så mange grønne bladgrønsager eller andre fødevarer med højt calciumindhold, må du vurdere, eventuelt i samråd med en diætist, om du bør tage et kosttilskud.

Laktoseintolerance

Hvis du er laktoseintolerant, kan du formentlig godt tåle ost, da oste indeholder meget lidt laktose. Myseost har dog et meget højt indhold af laktose.

Mælkeallergi

Hvis du har fået konstateret mælkeallergi, kan du slet ikke tåle nogen mejeriprodukter og bør tage et calciumtilskud. 

MENU