Gå til hovedindholdet

Krydderier og krydderurter

Et krydderi eller friske krydderurter tilsættes maden for at fremhæve en bestemt smag eller for at få maden til at smage af noget ekstra. Et krydderi er en pulveriseret eller tørret plante eller plantedel, mens friske krydderurter tilsættes hel eller kun let findelt. Desuden betragtes blandt andet sukker og salt (natriumklorid) som krydderier.

Krydderier og krydderurter har været brugt som smagsgivere gennem hele historien. Op gennem middelalderen blev antallet udvidet betydeligt, men i første omgang mest til medicinske formål, da krydderierne tillagdes lægemiddelvirkning.

I løbet af årene efter 1900 gik brugen af krydderurter af mode, og i stedet blev pulveriserede, eksotiske krydderier brugt. I 1960'erne blev krydderurterne genopdaget i forbindelse med, at man fik kendskab til den sydeuropæiske gastronomi, hvor urterne aldrig var gået af mode.

Regional forskel på brugen af urter

Der er dog stadigvæk mærkbare regionale forskelle imellem de urter, man helst bruger. I standardkøkkenet er persille, timian og laurbær meget udbredt. I det franske køkken bruges der meget estragon og kørvel. I England har man en forkærlighed for mynte og salvie, mens rosmarin, oregano og basilikum stadig er mest populære i Middelhavslandene. Særegen for de nordiske køkkener er peberrod og dild. Fra asiatiske køkkener kan nævnes frisk koriander i kinesisk mad og citrongræs i thailandsk.

Tørrede urter

Ofte bruges de tørrede urter i form af færdige blandinger som fx Fines herbes, der er en blanding af persille, kørvel, estragon og purløg. Tilsvarende er Herbes de Provence en blanding af timian, rosmarin, laurbær, basilikum og sar ­– af og til med et drys ægte lavendel.

En suppevisk er navnet på en urteblanding bestående af sammenbundne blade af porre, selleritop, persille og eventuelt timian, laurbær og merian.

Nogle krydderier er en sammenblanding af flere krydderier – mest kendt er nok karry. Karry består typisk af ca. 10 forskellige krydderier som fx bukkehornsfrø, muskatnød, spidskommen, laurbærblade, allehånde, safran, kardemomme, kanel, koriander, nellike, anis, sort peber, hvid peber, ingefær, hvidløg og sennep. Den gule farve stammer fra gurkemeje. I Indien laves mange forskellige blandinger, ofte betegnet masala.

MENU